Δύσκολος αναμένεται να είναι αυτός ο χειμώνας όσον αφορά το πώς θα ξεχωρίζουμε τη γρίπη από τον κορονοϊό και από τα απλά κρυολογήματα, σύμφωνα με τον καθηγητή Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας, Θεοκλή Ζαούτη, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ, ενημέρωση 10-12.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στα πιο συνηθισμένα συμπτώματα, τα οποία εμφανίζουν τα παιδιά που είναι θετικά στην Covid-19. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι ο πυρετός, αν και δεν εμφανίζουν όλα τα παιδιά, ο βήχας σε ένα πολύ σημαντικό ποσοστό, ο πονοκέφαλος και σε ένα μικρότερο ποσοστό ο πονόκοιλος.

«Η απλή καταρροή και το φτέρνισμα από μόνα τους δεν αποτελούν τα κύρια συμπτώματα της Covid-19 και νομίζω με αυτό τον τρόπο λιγάκι μπορούμε να προσπαθήσουμε να ξεχωρίσουμε το απλό κρυολόγημα από τον κορονοϊό, παρόλα αυτά τα συμπτώματα μοιάζουν πάρα πολύ με τη γρίπη και λιγότερο μοιάζουν με το απλό κρυολόγημα, το οποίο αποτελείται από καταρροή και φτερνίσματα.

Μακάρι να υπήρχε εύκολος τρόπος να τα ξεχωρίζουμε όλα αυτά, γιατί μοιάζουν πάρα πολύ αν και υπάρχουν κάποιες μικρές διαφορές. Νομίζω αυτός ο χειμώνας θα είναι λίγο δύσκολος όσον αφορά το πώς θα ξεχωρίζουμε τη γρίπη από τον covid και από τα απλά κρυολογήματα» δήλωσε.

«Το πρώτο που θα έλεγα είναι σίγουρα στις ομάδες που μπορούν να εμβολιαστούν και έχει προτείνει η επιτροπή εμβολιασμού, να εμβολιαστούν ενάντια της γρίπης. Αυτό θα μας βοηθήσει αρκετά», σημείωσε ακόμη ο κ. Ζαούτης.

Οι γονείς θα πρέπει να μείνουν σε επαφή με τους γιατρούς τους όταν τα παιδιά έχουν κάποια συμπτώματα και να είναι ενήμεροι όσον αφορά την τοπική επιδημιολογία – δηλαδή- αν υπάρχουν άλλα κρούσματα στο σχολείο και τι γίνεται στην ευρύτερη περιοχή.

Προκειμένου να καθησυχαστούν οι γονείς θύμισε κάποια βασικά πράγματα, πως τα παιδιά νοσούν πολύ λιγότερο από τους ενήλικες, παγκοσμίως αποτελούν το 5-10% όλου του ποσοστού κρουσμάτων από Covid-19. Όσα νοσούν, νοσούν πολύ ήπια, λιγότερα παιδιά χρειάζονται νοσηλεία και εντατική θεραπεία συγκριτικά με τους ενήλικες και έχουν πεθάνει πολύ λίγα παιδιά παγκοσμίως.

Αναφορικά με τη μετάδοση είπε ότι «τα στοιχεία δείχνουν πως τα μικρότερα παιδιά, του δημοτικού μεταδίδουν σε πολύ μικρότερο ποσοστό από ότι μεταδίδουν οι έφηβοι και οι μεγαλύτεροι. Για αυτό και τα σχολεία πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν και τα σχολεία, τα οποία έχουν κλείσει αποτελούν ένα μικρό κομμάτι όλων των σχολείων της χώρας».

Πηγή: www.newsbeast.gr

trelokouneli.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *