Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από τον Δρ. Γεώργιο Ν. Κυριάκου, MD, PhD, FEBU, Διευθυντή Κέντρου Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Διδακτικό Μέλος IRCAD/EITS Ιατρικής Σχολής Στρασβούργου και την ομάδα του, επέμβαση ρομποτικής ριζικής νεφρεκτομής, με ταυτόχρονη αφαίρεση ευμεγέθους καρκινικού θρόμβου από την κάτω κοίλη φλέβα.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε με το σύγχρονο σύστημα Ρομποτικής χειρουργικής, da Vinci Xi HD, έκδοση 2019, σε άνδρα ασθενή, ηλικίας 69 ετών, κάτοικο εξωτερικού, ο οποίος ταξίδεψε από τη χώρα του ώστε να υποβληθεί στην επέμβαση από την ομάδα του Κέντρου της Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Η παραπάνω πολύπλοκη και εξαιρετικά δύσκολη χειρουργική διαδικασία απαιτεί ειδική αγγειοχειρουργική γνώση, εκπαίδευση και εξοικείωση στην ανατομία των μεγάλων αγγείων. Η εξειδικευμένη εμπειρία της ρομποτικής ομάδας του Κέντρου Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, σε συνδυασμό με την τρισδιάστατη και εργονομική προσφορά, αλλά και την ακρίβεια και μεγέθυνση των ρομποτικών εργαλείων του da Vinci Xi HD, έκδοση 2019 καθιστά την επέμβαση αυτή αναίμακτη και ταχείας ανάρρωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της επέμβασης δεν απαιτήθηκε μετάγγιση αίματος, ενώ παράλληλα, ο ασθενής σιτίστηκε την ίδια ημέρα, κινητοποιήθηκε την επόμενη και έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο την 3η μετεγχειρητική ημέρα, χωρίς πλέον αναλγητική αγωγή. Η μετεγχειρητική μαγνητική τομογραφία ανέδειξε τον ασθενή ελεύθερο νόσου.

Το Κέντρο Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών συνεχίζει να πρωτοπορεί στο χώρο της ρομποτικής ουρολογίας και ογκολογίας, ακολουθώντας επάξια τις προηγμένες χώρες του εξωτερικού, προσφέροντας στους Έλληνες και διεθνείς ασθενείς τα μέγιστα, στο χώρο της χειρουργικής, με ευσυνειδησία και επιστημονική αρτιότητα.

Καρκίνος του Νεφρού:

Ο καρκίνος νεφρού σε αρχικά στάδια είναι ιάσιμος, αν ο όγκος αφαιρεθεί είτε με μερική νεφρεκτομή (δηλαδή εκτομή μόνο του όγκου με διατήρηση της νεφρικής μονάδας) είτε αφαιρώντας όλο το νεφρό εφόσον ο όγκος είναι > 6-7 εκατοστά ή σε κεντρική θέση.

Σε κάποιες περιπτώσεις πιο επιθετικού καρκίνου ή πιο εξελικτικού σταδίου, ο όγκος μπορεί να δημιουργήσει καρκινικό θρόμβο, ο οποίος καταλαμβάνει τη νεφρική φλέβα ή ακόμα να επεκταθεί στην κάτω κοίλη φλέβα, το μεγαλύτερο φλεβικό κλάδο που κατεβαίνει από την καρδιά και απάγει το αίμα από όλη την κοιλία και τα κάτω άκρα. Αν αυτό συμβεί, τότε ο ασθενής παρουσιάζει οίδημα των κάτω άκρων και δυσλειτουργία του πεπτικού συστήματος (συμφόρηση). Για να αποσυμφορηθεί λοιπόν, η κυκλοφορία του αίματος αλλά και για να παραταθεί η επιβίωση του ασθενούς (μερικές φορές σημαντικά), απαιτείται η ταυτόχρονη αφαίρεση του νεφρού αλλά και του καρκινικού θρόμβου.

Πηγή: www.newsbeast.gr

trelokouneli.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *