Μια συμπαγής ομάδας έμπειρων στη διπλωματία, τις διεθνείς σχέσεις αλλά και στο επιχειρησιακό πεδίο στελεχών που απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, τον συνεπικουρούν τους τελευταίους μήνες εν μέσω της διαρκώς κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ας σημειωθεί ότι οι συσκέψεις στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο είναι καθημερινές και πολύωρες ενώ οι επαφές για την απόλυτη εναρμόνιση με τα στελέχη που κατοικοεδρεύουν τόσο στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας υπό την καθοδήγηση του Νίκου Δένδια αλλά και στο Πεντάγωνο υπό τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, είναι συνεχής.

Κρίσιμο ρόλο στο παρασκήνιο διαδραματίζει ο διευθυντής του Πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρης Δημητριάδης που μαζί με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, καθίστανται αποδέκτες της τελικής πληροφορίας και διαμορφώνουν συνολικά τον σχεδιασμό. Άλλωστε, αυτοί ήταν και οι δύο που πρώτοι επέστρεψαν στο Μέγαρο Μαξίμου τις δύσκολες ημέρες του Αυγούστου.

Μεγάλο μέρος των επαφών με εκπροσώπους ξένων κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών έχει η Ελένη Σουρανή, διευθύντρια του Διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού και ταυτόχρονα υπεύθυνη για το γραφείο Ευρωπαϊκών θεμάτων. Έμπειρη και της απολύτου εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, η κυρία Σουρανή έχει υπηρετήσει σε θέσεις- κλειδιά. Από το Ερεβάν και τα Ιεροσόλυμα μέχρι την Κοπεγχάγη και τα Τίρανα ενώ έχει διατελέσει αναπληρώτρια Μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Ας σημειωθεί ότι μέχρι τo 2019 ήταν διευθύντρια της αρμόδιας για τις σχέσεις με την Τουρκία Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών και έτσι έχει άμεση και άριστη γνώση των εξελίξεων στα Ελληνοτουρκικά.

Σε αρκετές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου την περίοδο του Αυγούστου βρέθηκε και η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πρώην διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού και νυν Πρέσβης της Ελλάδος στις ΗΠΑ που λειτούργησε ως σύνδεσμος με τον αμερικανικό παράγοντα. Η ίδια έχει εξαιρετική χημεία με τον Πρωθυπουργό και απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του περιβάλλοντός του. Η κυρία Παπαδοπούλου χαίρει διεθνούς εκτίμησης, έχει διατελέσει αρχηγός της EULEX στο Κόσοβο, της ευρωπαϊκής αποστολής για την επιβολή του κράτους Δικαίου στο Κοσσυφοπέδιο, ως η πρώτη, μάλιστα, Ελληνίδα επικεφαλής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια νέα προσθήκη στο διπλωματικό επιτελείο του πρωθυπουργού σημειώθηκε στα τέλη Ιουλίου, με την επικεφαλής επί σειράν πολλών ετών της ειδικής νομικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, Μάνια Τελαλιάν. Η εμπειρία της κ. Τελαλιάν στα νομικά ζητήματα του ΥΠ.ΕΞ. πάει τόσο μακριά, που ήταν μάλιστα παρούσα ως μία εκ των εκπροσώπων του ελληνικού Δημοσίου στο Στρασβούργο το 1998, στην εκδίκαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της προσφυγής του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου για τη δήμευση της περιουσίας του. Οι πρόσφατες συμφωνίες για τις Θαλάσσιες Ζώνες και οι αποφάσεις για τα χωρικά ύδατα έχουν περάσει από το «μικροσκόπιο» της κ. Τελαλιάν.

Τέλος, σημαντικό ρόλο στις επαφές και τις διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού όλο αυτό το διάστημα με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς διαδραματίζει ο Θανάσης Μπακόλας, σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Πηγή:www.dimokratiki.gr

trelokouneli.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *