«Μετά την αλλαγή της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα οδεύουν σε μια σύνθεση όλων των απόψεων που έχουν διατυπωθεί», επισήμανε για τη συζήτηση στη διακομματική επιτροπή σχετικά με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, μέσω δηλώσεών του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Οι απόψεις αρχικά μεν έδιναν την εντύπωση πως ήταν διαμετρικά αντίθετες, αλλά στη συνέχεια όλοι συμφωνούν ότι ένα είναι το πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε. Με ποιον πρακτικό ευχερή τρόπο οι πολίτες της Ελλάδας, αυτοί που έχουν δικαίωμα ψήφου, σύμφωνα με τα ισχύοντα στην εκλογική νομοθεσία και μένουν εκτός επικρατείας, θα διευκολυνθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Και αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, με επιστολική ψήφο, στις πρεσβείες, με εκλογικά τμήματα που θα γίνουν», εξήγησε ο κ. Τζαβάρας.

Σε ό,τι αφορά τις απόψεις για τον τρόπο που θα προσμετράται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο εκλογικό αποτέλεσμα, επισήμανε: «Είναι ήδη εξ ορισμού προσμετρημένη… Η ψήφος τους είναι ήδη με βάση τους εκλογικούς καταλόγους συναριθμήσιμη, συνυπολογίσιμη στο εκλογικό αποτέλεσμα. Η διαφορά είναι το αν θα τους δοθεί ή όχι πρακτικά η δυνατότητα να ψηφίσουν».

Σχετικά με τη συζήτηση γύρω από τα πρόσωπα που θα προτείνουν τα κόμματα στην προεδρική εκλογή, στις αρχές του 2020, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι «είναι νωρίς ακόμη να τεθεί το θέμα», ενώ «το ποιο πρόσωπο θα επιλέξει κάθε κόμμα να υποστηρίξει για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι προνόμιο που έχει ο αρχηγός κάθε κόμματος. Δεν είναι κάτι που έχει να κάνει με την κοινοβουλευτική ομάδα, τις διαδικασίες που εμείς στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος έχουμε βάλει μπροστά, για να αναθεωρήσουμε τη διάταξη εκείνη που μέχρι σήμερα συνδέει τη λειτουργία, τη ζωή της Βουλής που έχει εκλεγεί, με την αποτυχία της Βουλής να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας».

«Είμαστε όλοι σύμφωνοι -αυτό έχει δείξει η προηγούμενη Βουλή- ότι με την αναθεώρηση του άρθρου 32 που θα γίνει, θα αποσυνδεθεί η διαδικασία της ανάδειξης προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή, από την πρόωρη διάλυση της Βουλής κι αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, γιατί δε θα γίνονται πια εκβιασμοί, δε θα υπάρχει αυτό που έχει χαρακτηριστεί ως εργαλειοποίηση του Συντάγματος για την επίτευξη κομματικών στόχων που ξεπερνάνε τη λειτουργία του κοινοβουλευτικού συστήματος», υπογράμμισε.

«Το θέμα του «Joker» είναι μια καλή αφορμή να προβληματιζόμαστε»

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην ορίσουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, ο Κωνσταντίνος Τζαβάρας ανέφερε: «Από αυτή την απόφαση έχουν προκύψει πολύ σοβαρές συνέπειες και στο εσωτερικό της γείτονος χώρας και δημιουργείται μια αβεβαιότητα για το πώς θα προχωρήσει η υπόθεση της λεγόμενης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης… Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι έπρεπε να δοθεί ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων στις δύο χώρες. Από εκεί και πέρα το τι θα πω εγώ ή οι άλλοι περισσεύει».

Επίσης, αναφερόμενος στο θέμα της παρέμβασης της αστυνομίας σε κινηματογράφους στην Αθήνα για την απομάκρυνση ανηλίκων που παρακολουθούσαν την ταινία «Joker», η οποία έχει χαρακτηριστεί ακατάλληλη για ανηλίκους παρατήρησε: «Έχουμε σήμερα όλο το δυναμικό της δημοσιογραφίας να ασχολείται με το αν πήγαν δυο παιδιά να δούνε τον Joker, εφαρμόζοντας τον νόμο, ή έπρεπε να τους αποκλειστεί το δικαίωμα να δουν αυτό το έργο… Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν δύο ειδών απαγορεύσεις, η μία λέει «άνω των 15» και η άλλη «άνω των 18». Αυτό πρέπει να ερευνηθεί…

Το θέμα της ταινίας είναι μια καλή αφορμή να προβληματιζόμαστε ότι, σήμερα αυτό που λείπει από τον κόσμο είναι η φρόνηση πολιτικών ηγετών, η φρόνηση που πρέπει να συνοδεύει τις δράσεις και τις σκέψεις ηγετών που είναι ταγμένοι να παίζουν ιστορικό ρόλο. Γιατί, σήμερα η ανάγκη για ιστορικής σημασίας αποφάσεις είναι περισσότερο από ποτέ ενεστώσα και ενεργός».

.

trelokouneli.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *