Στη διημερίδα – άσκηση, που άρχισε σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο, στην Αλεξανδρούπολη με θέμα τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου- TAP- έδωσε το παρών ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Όπως τόνισε κατά την ομιλία του στην έναρξη των εργασιών, το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει οριστεί ως το εθνικό σημείο επαφής για την προστασία των Ευρωπαϊκών Υποδομών Ζωτικής Σημασίας. Όσων εξ αυτών βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας. «Αν και το πρόγραμμα χαρακτηρισμού των υποδομών σε Εθνικής και Ευρωπαϊκής ζωτικής σημασίας δεν έχει ολοκληρωθεί, ο Διαδριατικός Αγωγός (TransAdriaticPipeline – TAP), έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά μιας τέτοιας Υποδομής» σημείωσε, χαρακτηρίζοντας καταιγιστικές τις εξελίξεις στην περιοχή μας, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας.

«Υπό την έννοια αυτή δε ήταν δυνατό να περιμένουμε μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία χαρακτηρισμού της ως τέτοιας υποδομής. Άλλωστε ο TAP αναμένεται από τον ερχόμενο Νοέμβριο να αρχίσει τις δοκιμαστικές λειτουργίες. Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η εταιρεία, θα διαθέσει όλα τα απαραίτητα συστήματα, πόρους και εκπαιδευμένο προσωπικό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών που ενδεχομένως θα προκύψουν. Καθ’ όλο το χρόνο λειτουργίας του αγωγού, ο TAP προβλέπεται να συνεργάζεται με τις εθνικές και τοπικές αρχές αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών και ασφάλειας. Επίσης και με τις λοιπές συναφείς υπηρεσίες ώστε να διασφαλίζεται απολύτως η προστασία του. Αυτή είναι μία δέσμευση που δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορο τον κρατικό μηχανισμό. Άμεσα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, και ο ίδιος προσωπικά, ανταποκριθήκαμε στο αίτημα της εταιρείας για την οργάνωση της συγκεκριμένης άσκησης. Η πρωτοβουλία αυτή, μας έχει φέρει σήμερα εδώ, προκειμένου να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα, για όλα τα δεδομένα και τα σενάρια κινδύνου που απειλούν το περιβάλλον ασφάλειας στην χώρα μας» πρόσθεσε.

«Η οικονομική ανάπτυξη είναι άμεσα συνυφασμένη με το περιβάλλον ασφάλειας της Ελλάδος. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Χώρα μας ή πρόκειται να δραστηριοποιηθούν, στην φάση της επένδυσης και του επιχειρηματικού ρίσκου που αναλαμβάνουν, συνυπολογίζουν ως βασική συνιστώσα, το περιβάλλον ασφάλειας που έχει διαμορφωθεί, καθώς και τη δυνατότητα του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης» επισήμανε ο υπουργός.

Διατύπωσε την εκτίμηση ότι στο διήμερο των εργασιών θα τεθούν οι βάσεις για να ξεκινήσει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός, τόσο από πλευράς εταιρείας όσο και από πλευράς εμπλεκόμενων φορέων και υπογράμμισε πως το ΚΕΜΕΑ θα καταγράψει τα αποτελέσματα προκειμένου να ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα του σχεδιασμού.

«Βασικός στόχος είναι να καθοριστεί ένα πλαίσιο συνεργειών στους τομείς της ασφάλειας, της προστασίας και της εύρυθμης λειτουργίας των υποδομών, που θα συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του αγωγού αλλά και την ασφάλεια όλων των περιοχών από τις οποίες διέρχεται» κατέληξε.

.

trelokouneli.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *