Μεγάλες παρουσιάζονται οι προκλήσεις για την τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας, με αφορμή τη στρατηγική στήριξης της βιώσιμης ανάπτυξης του θαλάσσιου και ναυτιλιακού τομέα, με το μοντέλο του μαζικού τουρισμού να μην βρίσκεται στην καρδιά της επόμενης ημέρας.

Από το βήμα του σημερινού συνεδρίου του Economist που επικεντρώνεται στην αειφορία και τη βιωσιμότητα, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης εστιάζοντας στην τουριστική βιομηχανία και τον βιώσιμο τουρισμό, έκανε λόγο για ένα νέο στρατηγικό σχέδιο που θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τους φορείς του τουρισμού, ώστε «να μιλάμε» για νέα τουριστικά προϊόντα που το οικολογικό αποτύπωμα δεν θα επιβαρύνει το φυσικό περιβάλλον.

Φέτος, όπως είπε ο κ. υπουργός η αγορά της Σκανδιναβίας για την Ελλάδα, σημείωσε πτώση, γιατί όπως εξήγησε, υπήρξε καμπάνια κατά της χρήσης του αεροπλάνου, ελέω περιβαλλοντικών ρύπων. Οι προκλήσεις είναι εδώ για την τουριστική βιομηχανία και η χώρα μας θα πρέπει να είναι έτοιμη ώστε προσελκύει επισκέπτες για την αυθεντική και βιώσιμη εμπειρία, σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όχημα για την πραγμάτωση της βιώσιμης τουριστικής οικονομίας θα είναι οι «πράσινες πιστοποιήσεις», αλλά και οι επενδύσεις μέσω κοινοτικών κονδυλίων που θα τάσσονται προς αυτή την κατεύθυνση, ανάφερε ο κ. υπουργός. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παράθεσε για την διείσδυση της γαλάζιας οικονομίας στο ΑΕΠ της χώρας, ανάφερε ότι αυτή ανέρχεται στο 7,2% και απασχολεί 350.000 εργαζόμενους. Μάλιστα τα 3/4 των εν λόγω εργαζομένων βρίσκονται στις παράκτιες περιοχές της χώρας.

Χρήστος Ζερεφός: Μεγάλα τα περιθώρια εκμετάλλευσης των ΑΠΕ στην Ελλάδα

Στο ίδιο μήκος κύματος ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, επόπτης του κέντρου έρευνας φυσικής της ατμόσφαιρας και κλιματολογίας της ακαδημίας Αθηνών εστίασε στην ανάγκη μεγαλύτερης διείσδυσης των ΑΠΕ στην οικονομία. Πέραν της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, που έχουν γίνει κάποιες επενδύσεις στο μέτωπο αυτό, σχεδόν ανύπαρκτες είναι οι επενδύσεις που εκμεταλλεύονται την γεωθερμία.

Η Ελλάδα, απόρροια και αυτού του γεγονότος δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στους στόχους της συνθήκης του Παρισίου, για συγκράτηση μεταξύ άλλων της θερμοκρασίας του πλανήτη, όπως είπε ο κ. Καθηγητής. Μάλιστα εκτίμησε ότι το 2050 η θερμοκρασία στην Ελλάδα θα έχει αυξηθεί κατά 2 βαθμούς.

.

trelokouneli.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *