Τα χαλασμένα δόντια αυξάνονται εκθετικά στις μέρες μας, με τη διατροφή μας να αποτελείται από fast food και σνακ γεμάτα ζάχαρη.

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο κρύβει συχνά πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις και τα σφραγίσματα δίνουν και παίρνουν.

Μόνο που τώρα μια νέα ιατρική ανακάλυψη έρχεται να κάνει το πράγμα απείρως ευκολότερο, με ένα καινοτόμο τζελ που αναδημιουργεί ουσιαστικά το σμάλτο των δοντιών.

Το σμάλτο είναι το λευκό και σκληρό εξωτερικό τοίχωμα των δοντιών, αυτό που τα προστατεύει από τη φθορά. Παραμένει η σκληρότερη βιολογική ύλη που γνωρίζουμε, μόνο που πλήττεται από τη συσσώρευση της ζάχαρης και την κακή υγιεινή του στόματος.

Κάθε φθορά στο σμάλτο πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα από τον οδοντογιατρό, μιας και η ουσία δεν ξαναβγαίνει. Κι εκεί μπαίνει το σφράγισμα, το οποίο δεν είναι πάντα σταθερό και κάποιες φορές χρειάζεται αντικατάσταση.

Σε αυτό απαντά αποφασιστικά η ανακάλυψη των κινέζων επιστημόνων, μια τεχνική που επιτρέπει στο σμάλτο να αναδημιουργείται μόνο του. Ένα τζελ δηλαδή που περιέχει μικροσκοπικά σωματίδια ασβεστίου και φωσφορικού άλατος, τα βασικά στοιχεία του σμάλτου.

Το τζελ συγχωνεύεται με το δόντι μέσα σε 48 ώρες, δημιουργώντας ένα λεπτό στρώμα «επίστρωσης σμάλτου», όπως σημειώνεται στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science Advances», μια επίστρωση που είναι βέβαια εξίσου δυνατή και συμπαγής με το φυσικό σμάλτο.

Ο επικεφαλής επιστήμονας Ruikang Tang δήλωσε στο New Scientist ότι η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί ώστε να χτιστεί το σμάλτο στην εντέλεια.

Παρά το γεγονός ότι απέχει ακόμα αρκετά μέχρι να το δούμε στον οδοντίατρό μας, είναι μια μικρή επανάσταση που εγγυάται πως κάποτε τα σφραγίσματα θα είναι παρελθόν…

.

trelokouneli.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *