Ένα πιλοτικό πρόγραμμα που φιλοδοξεί να ενισχύσει την ανακύκλωση έχει ξεκινήσει στο μετρό της Κωνσταντινούπολης.

Στα μηχανήματα πώλησης εισιτηρίων, ή φόρτισης των καρτών μπορεί κανείς να βρει εκτός από κερματοδέκτες και… μπουκαλοδέκτες. Οι επιβάτες μπορούν στις ειδικές θήκες να βάζουν πλαστικά μπουκάλια και να πιστώνονται μονάδες για τις μετακινήσεις τους. Ο κόσμος δείχνει να ανταποκρίνεται στην πρωτοβουλία, δεδομένου ότι είναι ανταποδοτική.

Δείτε το πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ:

No cash? In Istanbul, you can recycle your plastic bottle for a ride. pic.twitter.com/DkjmfejmLC

— Al Jazeera English (@AJEnglish) December 29, 2018

 

Στην Τουρκία, μια χώρα 80 εκατομμυρίων κατοίκων, το ποσοστό ανακύκλωσης υπολογίζεται στο 11%, κι αυτή είναι μια ευκαιρία κι ένα κίνητρο ώστε ο κόσμος να συνηθίσει στην ιδέα της ανακύκλωσης στην πηγή. Όσο πιο νωρίς ξεχωρίζουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά, τόσο αποτελεσματικότερη είναι η διαδικασία της ανακύκλωσης, μια και έτσι δαπανάται λιγότερος χρόνος και χρήμα για την διαλογή των υλικών.

Στην Ελλάδα το ποσοστό ανακύκλωσης είναι εξίσου χαμηλό με την Τουρκία (16% το 2017 σε σχέση με το 28% μέσου όρου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση στοιχεία που δημοσιεύει η «Ναυτεμπορική«). Και όλοι έχουμε φρίξει όταν, ανοίγοντας κάδους ανακύκλωσης βρίσκουμε από σκουπίδια που έπρεπε να πάνε στους πράσινους κάδους μέχρι κομμένα ξερόχορτα και κλαδιά, ηλεκτρικές συσκευές (αυτή η ανακύκλωση γίνεται αλλού, παίδες), μέχρι και νεκρά ζώα.

Τέτοιες πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να γίνει συνήθεια η ανακύκλωση. Φτάνει να έχουν καθολική εφαρμογή και συνέχεια, και να μην περιορίζονται σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, όσο διαρκεί η χρηματοδότηση του σχετικού προγράμματος, και κατόπιν… μην τους είδατε τους κάδους. Πόσα και πόσα ευρωπαϊκά κονδύλια έχουν πάει στο βρόντο έτσι…

Αλλά το βασικό είναι να σκεφτούμε ότι η ανακύκλωση είναι κάτι απλό. Δεν θέλει διδακτορικό, δεν έχει κόπο, δεν έχει έξοδα. Με εισιτήριο για το μετρό ή χωρίς, μπορείς το μπουκαλάκι σου να το ανακυκλώσεις.

[mikropragmata.lifo.gr]

.trelokouneli.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *