Το χωριό Νεράιδα του Νομού Κοζάνης είναι ένας οικισμός του Δήμου Σερβίων και βρίσκεται στη Λίμνη Πολυφύτου του ποταμού Αλιάκμονα, μόλις 1 χιλιόμετρο από την Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων.

Με βάση τη μυθολογία, η ονομασία του χωριού προέρχεται από τις Νεράιδες, οι οποίες έκαναν την εμφάνισή τους μόλις σουρούπωνε.

Η Νεράιδα είναι ένα σύγχρονο χωριό με σχετικά μικρή ιστορία, καθώς δημιουργήθηκε από Πόντιους και Μικρασιάτες πρόσφυγες, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη περιοχή στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, μετά τη γενοκτονία των Ποντίων και με την ανταλλαγή των πληθυσμών της Μικρασιατικής καταστροφής.

Οι κάτοικοί της Νεράιδας είναι περίπου 130 ενώ ο γραφικός οικισμός ανήκει διοικητικά στο Νομό Κοζάνης και μετά τον επιτυχημένο Μακεδονικό αγώνα και τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους, κατά τους οποίους απελευθερώθηκε η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, ανήκει στην Ελλάδα.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, οι κάτοικοι υποχρεώθηκαν να ξαναδημιουργήσουν το χωριό τους 1 χιλιόμετρο βορειότερα από την μέχρι τότε τοποθεσία του, αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα περίπου 200 σπίτια και τις περιουσίες τους, που απαλλοτριώθηκαν από τη ΔΕΗ για την κατασκευή του φράγματος στον Αλιάκμονα το 1972 και τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου, που κάλυψε την κοιλάδα το 1973 και μαζί, το παλιό χωριό Νεράιδα.

Η σημερινή Νεράιδα είναι ένα νέο χωριό, χτισμένο πάνω σε βραχώδη λόφο, με πανοραμική θέα προς τη Γέφυρα του Αλιάκμονα, την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου και τα Πιέρια Όρη, αποτελώντας ένα από τα πιο αξιόλογα τουριστικά σημεία του Νομού Κοζάνης.

Διαθέτει ξενώνες, ξενοδοχεία, εστιατόρια και ταβέρνες.
Η Νεράιδα είναι ένα χωριό, που υπηρετεί τον τουρισμό με τον καλύτερο τρόπο. Καφετέριες, παραδοσιακές ταβέρνες, πιτσαρίες, μίνι γκόλφ και γήπεδα τένις, έχουν κατακλύσει το πανέμορφο χωριό, προκειμένου να υποδέχονται τους αμέτρητους εκδρομείς, όλες τις εποχές του χρόνου. Στη Νεράιδα μάλιστα, έχει τις εγκαταστάσεις του και ο Ναυτικός Όμιλος Κοζάνης «Αλιάκμων».

Όσοι έχουν επισκεφθεί τη Νεράιδα κάνουν λόγο για την πιο όμορφη περιοχή του Νομού Κοζάνης, με θέα που κόβει την ανάσα ενώ απέχει μόλις 10 λεπτά με το αυτοκίνητο από την πόλη.

.

trelokouneli.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *