Την ανάγκη να αξιοποιήσει η Ελλάδα τη μεγάλη ευκαιρία που ανοίγει ο νέος «Δρόμος του Μεταξιού» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε δήλωσή του στο περιθώριο του 2ου φόρουμ υψηλού επιπέδου της Πρωτοβουλίας για τον «Δρόμο του Μεταξιού» (Belt and Road Initiative), που διεξάγεται στο Πεκίνο.

«Είναι τρία τα βασικά μηνύματα από τη συνάντηση εδώ, στο Πεκίνο, από τον Πρόεδρο Σι της Κίνας» τόνισε ο κ. Παπανδρέου, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, σε μια αναφορά και στην ομιλία του Κινέζου Προέδρου, με την οποία εγκαινιάστηκαν οι εργασίες του φόρουμ.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(«div-gpt-ad-1539094710702-0»); });

«Ο Δρόμος του Μεταξιού γίνεται η βάση ενός νέου κοινωνικού – πολιτικού και οικονομικού συμβολαίου για την παγκόσμια «η Ελλάδα μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο σε αυτή την προσπάθειαδιακυβέρνηση που ενσωματώνει βασικές αρχές ισονομίας, διαφάνειας, πράσινης και καθαρής ενέργειας, νέες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κι ένας πλούτος που θα πρέπει όχι απλώς να υπάρξει μέσα από την ανάπτυξη αλλά και να διανέμεται με έναν δίκαιο τρόπο ώστε να αντιμετωπιστεί η ανεργία, η φτώχεια για να μπορούμε να μιλήσουμε για μια ανθρώπινη παγκοσμιοποίηση» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

Δεύτερο μήνυμα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι «ο Δρόμος του Μεταξιού μπορεί να είναι η βάση μιας παγκόσμιας ειρηνικής συνεργασίας αντί ενός εθνικισμού και συγκρούσεων και ιδιαίτερα μιας γέφυρας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας».

Και τρίτον -πρόσθεσε- «η Ελλάδα μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια αλλά όχι μόνο για να συμβάλει σε αυτή την πολύ φιλόδοξη, νέα προσέγγιση στον Δρόμο του Μεταξιού, να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία, να αξιοποιήσει τι θέλει και ποιο όραμα θέλουμε εμείς να έχουμε σε αυτό το νέο αιώνα».

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην ανάγκη η Ελλάδα να αξιοποιήσει σωστά, όπως τόνισε, αυτή τη «μεγάλη ιστορική ευκαιρία». Να δούμε όπως σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, τι ρόλο μπορούν να παίξουν όχι μόνο ο Πειραιάς αλλά και άλλα λιμάνια, άλλες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, η Καβάλα, η Ηγουμενίτσα, η Αλεξανδρούπολη.

Το γεγονός ότι για την Ελλάδα ότι οι στοχεύσεις της Πρωτοβουλίας του σύγχρονου «Δρόμου του Μεταξιού» συμβαδίζουν με τους περιφερειακούς οικονομικούς στόχους που έχει θέσει και θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση, καθώς η χώρα αφήνει πίσω της την κρίση και την εξάρτηση από τους δανειστές, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του δεύτερου φόρουμ της Πρωτοβουλίας του Δρόμου του Μεταξιού (Belt and Road Initiative).

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

.

trelokouneli.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *