Τη στρατηγική της Ελλάδας για τον συνδυασμό της κινεζικής πρωτοβουλίας «Belt and Road» με τις πολιτικές συνδεσιμότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του νέου οικονομικού μοντέλου της χώρας, ως γέφυρας μεταξύ των τριών ηπείρων (Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής), ανέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο Επίτροπο για την Ενεργειακή Ένωση, Mάρος Σέφκοβιτς, στο Πεκίνο, όπου βρίσκεται συνοδεύοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην 2η Σύνοδο Κορυφής «Belt and Road».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κίνα, ο κ. Κατρούγκαλος -σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου- είχε σειρά επαφών με συμμετέχοντες και τοπικούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και με τον υπουργό Οικονομίας της Βενεζουέλας, Σ. Ζέρπα, στον οποίο επισήμανε ότι οι εκλογές αποτελούν μοναδική διέξοδο από την κρίση, προκειμένου ο ίδιος ο λαός της Βενεζουέλας να αποφασίσει για την τύχη του. Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα προώθησε στην Ε.Ε. την ανάγκη διπλωματικής προσπάθειας προς την κατεύθυνση αυτή, και συνεχίζει να το πράττει.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(«div-gpt-ad-1539094710702-0»); });

Ο υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε, επίσης, στο θεματικό φόρουμ «Διασυνδεσιμότητα εμπορίου», που διοργανώνεται στο πλαίσιο της ως άνω Συνόδου Κορυφής. Η παρέμβασή του στο πάνελ που εξετάζει τη σημασία της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για την αειφόρο ανάπτυξη, εστίασε στην ανάγκη να συνδυάζεται η βιώσιμη ανάπτυξη όχι μόνο με την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και με την κοινωνική δικαιοσύνη.

«Η Ευρώπη είναι απαραίτητο να έχει μια κοινή αμυντική πολιτική»

Επίσης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «είναι απαραίτητο για την Ευρώπη να διαθέτει αυτόνομη ευρωπαϊκή άμυνα, αν επιθυμούμε να αποτελεί παγκόσμια δύναμη», σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Le Figaro» ερωτηθείς σχετικά με τα βασικά θέματα που συζήτησε στη συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Υβ Λε Μπριάν, στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Παρίσι.

Επ» αυτού εξήγησε ότι για τη χώρα μας έχει ειδικό ενδιαφέρον λόγω των εντάσεων που υπάρχουν με την Τουρκία. «Η Τουρκία έχει μια μόνιμη πολιτική διεκδίκησης δικαιωμάτων, τα οποία δεν της αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο. Η τουρκική αντιπολίτευση διεκδικεί κάποια ελληνικά νησιά. Εμείς δεν επιθυμούμε μια εξωτερική πολιτική εναντίον της Τουρκίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας, αλλά είναι απαραίτητο η Ευρώπη να έχει μια κοινή αμυντική πολιτική και να υπερασπίζεται όλα τα σύνορά της», είπε σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συμφωνία των Πρεσπών, επισήμανε: «Είναι τριπλά: η καλή γειτονία, η σταθερότητα στην περιοχή, διότι στέλνουμε ένα μήνυμα επίλυσης των συγκρούσεων μέσω του διαλόγου και σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία. Τέλος, έχουμε τη δυνατότητα ενός κοινού οικονομικού χώρου στα Βαλκάνια, 50 εκατομμυρίων καταναλωτών, που ανοίγεται στις ελληνικές επιχειρήσεις».

«Η Ελλάδα διαδραματίζει έναν αποφασιστικό ρόλο στην περιοχή. Για να το καταλάβουμε, αρκεί να κοιτάξουμε τον χάρτη. Αποτελεί σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Η χώρα διατηρεί άριστες σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, αλλά και με τη Ρωσία και την Κίνα. Θέλουμε να επωφεληθεί η Ε.Ε. από τη σταθεροποιητική συμβολή μας», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Και ερωτηθείς για συμμετοχή της Γαλλίας στην έρευνα υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, απάντησε ότι μετά την παρουσία του Αμερικανού ομολόγου του στην τριμερή σύνοδο στο Ισραήλ, τώρα η βούληση είναι να προσκληθεί και η Γαλλία στην επόμενη τριμερή με την Αίγυπτο. «Αυτό μας επιτρέπει να προωθήσουμε οικονομικά συμφέροντα, βεβαίως, αλλά και να σταθεροποιήσουμε πολιτικά την περιοχή», πρόσθεσε.

Τέλος, σε ερώτηση αν οι ευρωπαϊκές εκλογές θα αποτελέσουν αντανάκλαση του θυμού των Ευρωπαίων, ο υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι «υπάρχει μια δυσαρέσκεια διότι μετά από δεκαετίες ευημερίας, υπάρχει μια μείωση του βιοτικού επιπέδου και παρατηρούμε ένα δημοκρατικό έλλειμμα, κυρίως όσον αφορά την οικονομική διακυβέρνηση».

Εξήγησε, δε, ότι «είναι αυτό που συνέβη με το Brexit και την Ελλάδα, μετά από 8 χρόνια ύφεσης και πτώσης των εισοδημάτων ως και 40%». Και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι «υπέρ της ολοκλήρωσης, αλλά ενάντια στις τρέχουσες πολιτικές λιτότητας», καθώς «αυτές ευθύνονται για την τρέχουσα κρίση ταυτότητας» και ότι «πρέπει να αναπτύξουμε ευρωπαϊκές πολιτικές στην κατεύθυνση της ανάπτυξης».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

.

trelokouneli.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *