Μια πρώτη αποτίμηση της λειτουργίας του νέου μοντέλου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με στόχο την άμεση επίλυση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει αλλά και τον σχεδιασμό για τη συνέχεια, έγινε σήμερα σε συνάντηση στο υπουργείο Υγείας, παρουσία του υπουργού Ανδρέα Ξανθού.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν οι επιστημονικοί υπεύθυνοι των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) και οι συντονιστές των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) του Λεκανοπεδίου Αττικής, ο Ανδρέας Ξανθός, ανέφερε ότι στόχος του νέου μοντέλου της ΠΦΥ είναι να βελτιώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών με έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή υγείας, εδραιώνοντας σταδιακά μια νέα κουλτούρα στη φροντίδα που δεν εστιάζει μόνο στο άτομο, αλλά ταυτόχρονα στην οικογένεια και στην κοινότητα και τροποποιεί «ανθυγιεινές» ατομικές συμπεριφορές και υπερβαίνει το νοσοκομειοκεντρικό μοντέλο που κυριαρχούσε μέχρι σήμερα στο ΕΣΥ.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(«div-gpt-ad-1539094710702-0»); });

Όπως τόνισε, το νέο μοντέλο της ΠΦΥ όχι μόνο δεν κατέρρευσε, όπως παραπειστικά λέγεται και γράφεται, αλλά βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και σταδιακής επίλυσης των προβλημάτων που εμφανίζει κάθε αλλαγή στην αρχική της φάση, αφού σε ενάμιση χρόνο λειτούργησαν 110 ΤΟΜΥ, εκ των οποίων οι 26 στην Αττική, ενώ καθημερινά προστίθενται και νέες δομές.

Σημείωσε ακόμη, ότι αυτό αποτελεί μεγάλο επίτευγμα αν αναλογιστεί κάποιος ότι συντελέστηκε σε περίοδο εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της χώρας μας και έγινε πραγματικότητα επειδή υπήρχε ένα οργανωμένο σχέδιο από την πλευρά του υπουργείου Υγείας με την πολύτιμη τεχνική υποστήριξη του ΠΟΥ, όπως είπε.

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι η ΠΦΥ είναι το «κλειδί»  για μια υγειονομική φροντίδα ανοικτή σε όλους τους πολίτες που έρχεται να πλαισιώσει την τεράστια τομή που έγινε με την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών.

Διευκρίνισε ακόμη ότι το λεγόμενο «gatekeeping» και το σύστημα παραπομπών, που σταδιακά θα ενσωματωθούν στην ΠΦΥ δεν έρχονται να βάλουν φραγμούς στην πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας, αλλά να κρατήσουν ανοικτές τις «θύρες» του με έναν τρόπο πιο αποτελεσματικό και ποιοτικό για τους πολίτες και πιο οργανωμένο και ορθολογικό για το σύστημα υγείας.

«Η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, η ενίσχυση των ΤΕΠ των νοσοκομείων που επιχειρούμε με την πρόσληψη 520 μόνιμων γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων και η υλοποίηση του εθνικού σχεδίου για τη μετανοσοκομειακή φροντίδα-αποκατάσταση, που παρουσιάσαμε πρόσφατα με την ενίσχυση των ΚΕΦΙΑΠ, συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης και ανάπτυξης του δημόσιου συστήματος υγείας στη χώρα μας» τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός και κατέληξε: «Το νέο μοντέλο στην ΠΦΥ είναι ένα «στοίχημα» εθνικής σημασίας που υπηρετεί τον στόχο της καθολικής κάλυψης και της ισότητας στην υγεία. Γι΄ αυτό είναι μια δομική αλλαγή στο ΕΣΥ που ήρθε για να μείνει».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

.

trelokouneli.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *