Τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η Ελλάδα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσoγείου για ασφάλεια και σταθερότητα, ανέπτυξε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας το πρωί σ» ένα ακροατήριο αναλυτών, διπλωματών και ακαδημαϊκών, στη διακεκριμένη δεξαμενή σκέψης «Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής» (Council on Foreign Relations – CFR) µε θέµα τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην ΝΑ Ευρώπη και την Αν. Μεσόγειο.

Ο κ. Κοτζιάς στην ομιλία του, προέβαλε μία θετική ατζέντα για τη δημιουργία συνεργιών σε πολλά πεδία συνεργασίας, ενώ παράλληλα υπέδειξε τις δυνατότητες που τώρα ανοίγονται, καθώς η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση – κι αυτό θα επηρεάσει θετικά και τους γείτονές της. Αναφερόμενος δε, στη Συμφωνία των Πρεσπών με την πΓΔΜ, σημείωσε ότι έχει ανοίξει μία θετική δυναμική στην περιοχή. Ιδιαίτερα θερμά για τη συμφωνία των Πρεσπών, μίλησε και ο συντονιστής της συζήτησης.

O υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, που είναι θέμα εισβολής και κατοχής και εξήγησε τις ελληνικές θέσεις τονίζοντας την ανάγκη εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, που θα καταστήσει ξανά την Κύπρο ένα φυσιολογικό κράτος. Αναφερόμενος στην ενέργεια και στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε πως η ανεύρεση ενεργειακών κοιτασμάτων διανοίγει νέες προοπτικές για την συνεργασία στην περιοχή, ενώ σημείωσε την αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών στην Ελλάδα, που αναμένεται να αναδείξει το ρόλο της ως διαμετακομιστικού κόσμου μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

.

loading…

trelokouneli.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *