Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάζεσαι σήμερα στην Κέρκυρα, «το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνα», που σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση έσωσε το 1716, το νησί από τους Οθωμανούς.

Εκατοντάδες πιστοί, από όλο τον κόσμο, βρίσκονται ήδη στο νησί για να ακολουθήσουν τη μεγαλειώδης λιτανεία του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, που γιορτάζεται διαρκώς επί 300 χρόνια.

Τα τουριστικά καταλύματα έχουν ήδη πληρότητα 100%, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που κρατώντας την παράδοση θα καταλύσουν, μέσα σε υπνόσακους, σε ψάθες και κουρελούδες, στην πλατεία Σπιανάδαπροκειμένου να βρίσκονται κοντά στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα και «να λάβουν την ευλογία του».

Τα θαύματα του Αγίου, σύμφωνα με την παράδοση, είναι αμέτρητα, ενώ οι περισσότεροι προσκυνητές, με θερμή πίστη, έρχονται τη μέρα αυτή για να τιμήσουν το τάμα τους στο Άγιο.

Ηταν Ιούλιος του 1716

Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, ο Άγιος Σπυρίδωνας, έσωσε το νησί από τους Οθωμανούς, όταν αυτοί, λίγες μέρες μετά τον Ιούλιο του 1716, αποβιβάστηκαν στο νησί και αφού κυρίευσαν τα οχυρά του Μαντουκιού και της Γαρίτσας και τα Φρούρια Αβράμη και Σωτήρος, συνέχισαν τις καταστροφικές επιθέσεις τους στο νησί για έναν ολόκληρο μήνα.
Ο πιστός κερκυραϊκός λαός, απεγνωσμένα, ζήτησε από τον προστάτη του, τον Άγιο Σπυρίδωνα να παρέμβει και να σώσει το νησί. Έτσι και έγινε.
Όπως αναφέρει η εκκλησιαστική ιστορία, στις 9 Αυγούστου του 1716 ξέσπασε στο νησί μια φοβερή καταιγίδα που έκανε τα πλοία των Τούρκων κομμάτια σκορπίζοντας πανικό στο στρατόπεδό τους και κρατώντας απόρθητο το Φρούριο της Κέρκυρας. Σύμφωνα πάντα με τη θρησκευτική παράδοση, πολλοί Οθωμανοί στρατιώτες που τράπηκαν σε φυγή, έλεγαν πως είδαν τον Άγιο Σπυρίδωνα με τη μορφή καλόγηρου να βγαίνει από τον ομώνυμο Ιερό Ναό και να τους εκδιώκει με αναμμένο πυρσό.
Γι’ αυτό η αποχώρηση των Οθωμανών από το νησί, στις 11 Αυγούστου, αποδόθηκε τότε, στη θαυματουργή επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνος.

Πλήθος κόσμου και φιλαρμονικές

Τη λιτανεία, που πλαισιώνεται από τους ήχους των φιλαρμονικών του νησιού, συνοδεύει όλος ο ιερατικός κλήρος του νησιού με καλεσμένους πάντοτε αρχιεπισκόπους και επισκόπους από την χριστιανική κοινότητα του κόσμου.

pentapostagma

.

trelokouneli.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *