«Προσπαθούμε να βρούμε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις με βάση το κράτος Δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα», επεσήμανε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, προσερχόμενος σήμερα στην άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιείται στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας.

Ο κ. Βίτσας τόνισε μεταξύ άλλων: «Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να εργαζόμαστε όλοι μαζί και όχι κάθε χώρα για τον εαυτό της. Επομένως, η αλληλεγγύη και η δίκαιη κατανομή του βάρους αποτελεί το βασικό μας στόχο», σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερωτηθείς για την πρόταση της ΕΕ για δημιουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων εκτός ΕΕ, ο κ. Βίτσας ότι πρέπει να εξεταστούν όλες οι σχετικές περιστάσεις. «Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι κάθε χώρα από μόνη της θα πρέπει να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις. Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του το διεθνές δίκαιο, θεωρώ ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα ως προς το τι συνέβη σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όχι από την πρώτη στιγμή, αλλά μετά από κάποιους μήνες», δήλωσε.

Σχετικά με το καθεστώς ασύλου που θα επικρατήσει στο μέλλον στην ΕΕ, ο υπουργός τόνισε ότι η Ένωση έχει την υποχρέωση να παρέχει καταφύγιο στους πρόσφυγες από τους πολέμους, καθώς αυτό ορίζει η Συνθήκη της Γενεύης. «Το θέμα των μεταναστών αποτελεί άλλο ζήτημα, σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο. Θα πρέπει να εξετάσουμε, εάν πρόκειται για αιτούντες άσυλο, οπότε πρέπει να τους παρασχεθεί καταφύγιο, ή διαφορετικά θα πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους», κατέληξε.

.

trelokouneli.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *