Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Ξεκινάει αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες, η άτυπη συνάντηση 16 Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό τη προεδρία της Κομισιόν και συγκεκριμένα του Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, για την εξεύρεση κοινής γραμμής πλεύσης σε σχέση με το μεταναστευτικό πρόβλημα, ενόψει και της τακτικής Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συνέρχεται και πάλι στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Η ιδέα για τη σύγκλιση αυτής της άτυπης συνάντησης, ήταν του Προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ, ο οποίος σε συνεννόηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν διέγνωσε το διαπραγματευτικό αδιέξοδο της βουλγαρικής Προεδρίας του Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η βουλγαρική Προεδρία, είχε στη διάθεσή της περιθώριο μέχρι την 28η Ιουνίου, για να φέρει κοινές, συμβιβαστικές προτάσεις σε σχέση με το μεταναστευτικό και ιδιαίτερα με το ανοικτό ζήτημα της υποχρεωτικής μετεγκατάστασης μεταναστών από τις χώρες εισόδου. Η "υποχρεωτικότητα" αποτελούσε το βασικότερο πρόβλημα για αρκετά Κράτη Μέλη, περιλαμβανομένων των τεσσάρων χωρών της τάσης του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, και Τσεχία).

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την προειδοποίηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντοναλντ Τουσκ, πως αν η Προεδρία και τα Κράτη Μέλη δεν συμφωνούσαν σε ένα δικό τους σχέδιο πριν την επικείμενη συνάντηση στις 28 Ιουνίου, ο ίδιος θα κατέβαζε την δική του συμβιβαστική πρόταση. Βεβαίως ούτε και αυτή θα ήταν υποχρεωμένα τα Κράτη Μέλη να αποδεχθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του , τις οποίες επιβεβαιώνει ανώτατη πηγή της Κομισιόν, η "προθεσμία" Τουσκ και το συνοδευτικό της έγγραφο είχε γίνει τότε δεκτό με σφοδρές αντιδράσεις προς τον ίδιο τον Πρόεδρο Τουσκ, αλλά και τον επικεφαλής του γραφείου του Πιότρ Σεραφίν.

Στελέχη της Κομισιόν είχαν τότε κάνει λόγο για "αντιευρωπαϊκή στάση" και την πλήρη ρήξη μεταξύ Κομισιόν και Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε διασώσει ο Πρόεδρος Γιούνκερ με κατευναστικές δηλώσεις του, κατά την καταληκτική δημοσιογραφική διάσκεψη της τότε Συνόδου Κορυφής.

Ως εκ τούτου, οι 16 χώρες που δήλωσαν συμμετοχή (ήτοι οι τρεις Προεδρίες Μάλτα, Βουλγαρία, Αυστρία, οι τρεις άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Σλοβενία, η Κροατία και τέλος η Γαλλία και η Γερμανία) θα αναζητήσουν μια συμβιβαστική λύση προς τρεις κατευθύνσεις:

– την υποχρεωτικότητα ή μη της μετεγκατάστασης και κατά συνέπεια την επιβολή προστίμων και κυρώσεων στις χώρες που δε θα συμμορφωθούν,

– την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, με ενίσχυση της Frontex της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής με 10.000 άτομα προσωπικό,

– την σύναψη παρομοίων με την Τουρκία, συμβάσεων διαχείρισης του μεταναστευτικού με τρίτες χώρες και δει τις χώρες της Β.Αφρικής και

– οι λεπτομέρειες του επόμενου ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν τέθηκε και δεν επρόκειτο ποτέ να τεθεί θέμα επιστροφής μεταναστών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της συνθήκης του Δουβλίνου, καθώς η εκ νέου υπαγωγή της Ελλάδας στη συνθήκη περιέχει ασφαλιστικές δικλείδες ως προς αυτό.

Η άτυπη συνάντηση θα διαρκέσει μέχρι τις 19:30 τοπική ώρα, εκτός απροόπτου και είναι αβέβαιο αν θα καταλήξει σε κάποια εξίσου άτυπη δήλωση.

Deutsche Welle: Διέξοδος στο προσφυγικό – Κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας η Αλβανία!

O Τσίπρας στη μίνι-σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό: Θα ζητήσει αναθεώρηση πολιτικής ασύλου και δίκαιη κατανομή βαρών

.

trelokouneli.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *