Οι προσεχείς εκλογές στον Παναμά θα διεξαχθούν την 5η Μαΐου 2019, ανακοίνωσε το εκλογοδικείο -η εκλογική επιτροπή της χώρας- με τους πολίτες να καλούνται να αναδείξουν τον επόμενο πρόεδρο, τα μέλη του κοινοβουλίου και τους δημάρχους για 5ετή θητεία στο κράτος της κεντρικής Αμερικής.

Περίπου 2,7 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα εκλέξουν σε έναν χρόνο τον αντικαταστάτη του νυν προέδρου Χουάν Κάρλος Βαρέλα, ο οποίος δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Ταυτόχρονα το Σάββατο, ο πρόεδρος παρουσίασε το σχέδιό του να διεξαχθούν διάφορα δημοψηφίσματα για να αναθεωρηθούν άρθρα του Συντάγματος ενόψει των εκλογών της επόμενης χρονιάς.

Μεταξύ άλλων, ο Βαρέλα θέλει να αναδειχθεί στις εκλογές μια συντακτική συνέλευση για να αναλάβει τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

Αντίπαλοι του Βαρέλα επέκριναν την ασυνήθιστη αυτή κίνηση, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνη» την πρωτοβουλία του προέδρου έναν χρόνο πριν διεξαχθούν οι εκλογές.

«Αυτό προσθέτει αβεβαιότητα στην εκλογική διαδικασία», έκρινε ο Ρόμουλο Ρουξ, πρόεδρος του κόμματος Δημοκρατική Αλλαγή, και προεξόφλησε πως η κίνηση αποτελεί μια προσπάθεια του Βαρέλα «να παραμείνει στην εξουσία μετά το 2019».

Η εκλογική επιτροπή ανέφερε ότι η δαπάνη για την οργάνωση των εκλογών, της έκτης τέτοιας διαδικασίας μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας στον Παναμά, θα ανέλθει σε 55,9 εκατομμύρια δολάρια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

trelokouneli.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *