Καλά νέα αναμένεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το χρηματικό κεφάλαιο των 4 συστημικών τραπεζών, οι οποίες περιμένουν τη θετική έκβαση των stress tests σήμερα, όπως προανήγγειλε πρόσφατα ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας από την Καστοριά.

«Το Σάββατο θα ανακοινωθεί ότι οι τράπεζες μας περνούν τα stress tests, γεγονός που θα μας λύσει ένα μεγάλο άγχος» ανέφερε ο υφυπουργός, τονίζοντας ότι από δω και στο εξής «οι τράπεζες θα μπορούν να παρέχουν ρευστότητα στην αγορά, γιατί μέχρι γιατί τώρα δεν μπορούσαν»,

Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες που χρηματοδοτούν την ελληνική οικονομία έχουν επαρκές χρηματικό κεφάλαιο ακόμη και για το πλέον αρνητικό σενάριο, όπως αυτό εξετάστηκε κατά τα stress tests.

Τα αποτελέσματα των δοκιμασιών αντοχής του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ανακοινώνονται εγκαίρως, ώστε να υπάρχει επαρκές περιθώριο διορθώσεων μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, που αναμένεται να αποφασιστεί το τέλος (ή μη) του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg χωρίς να τον κατονομάζει, υπάρχει απόθεμα περίπου 20 δισεκατομμυρίων ευρώ από το τρίτο και τελευταίο ελληνικό πρόγραμμα. Εφόσον δεν προκύψει από τα τεστ ανάγκη ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος, τότε αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να διοχετευτούν σε άλλες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, ακόμη και μέτρα ανακούφισης του χρέους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πάντως και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες περνούν τα stress tests χωρίς κάποιο κώλυμα.

Όπως σημειώνει το Bloomberg «τα stress tests των ελληνικών τραπεζών για το 2018 αναμένεται να είναι μία τυπική διαδικασία, χωρίς πολιτική βούληση να εντοπιστούν αδυναμίες των τραπεζών πριν τη λήξη του τρίτου προγράμματος διάσωσης τον ερχόμενο Αύγουστο».

.

trelokouneli.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *