Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Σφοδρή επίθεση στους ευρωσκεπτικιστές και τις τάσεις εθνικισμού και απολυταρχισμού ανά την Ευρώπη και εκτός αυτής εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, προτάσσοντας ως απάντηση στα ερωτήματα των πολιτών το ευρωπαϊκό μοντέλο και την παραδοσιακή φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν έπλεξε το εγκώμιο των κατακτήσεων και των επιτευγμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής απόψεων με τους ευρωβουλευτές για το μέλλον της ΕΕ.

Ο Εμ.Μακρόν τόνισε ότι η ευρωπαϊκή ιδέα και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν είναι ούτε παρωχημένο ούτε αφηρημένη, αλλά σε σύγκριση με τις άλλες μεγάλες δυνάμεις (που όπως είπε κάποιοι θαυμάζουν) βρίσκεται σαφώς σε πολύ καλύτερη κατάσταση, ενώ πουθενά αλλού δεν υπάρχει αυτό το επίπεδο δημοκρατίας, δικαιωμάτων, προστασίας, και προοπτικών.

Ξεκαθάρισε όμως, καταφερόμενος εναντίων των επικριτών της ΕΕ, ότι "η αλήθεια είναι η βασική προϋπόθεση", εξηγώντας ότι οι λαϊκιστές "που αποδίδουν όλα τα προβλήματα στις Βρυξέλλες", δεν έχουν καμία σχέση με αυτή.

Ο Γάλλος Πρόεδρος προειδοποίησε ότι οι απολυταρχισμοί και η επιστροφή στους εθνικισμούς, εντός και εκτός ΕΕ, προωθούν τη μείωση των επιπέδων δημοκρατίας και τόνισε ότι αν η ΕΕ κάνει αυτή την επιλογή, τότε θα έχει κάνει ένα τεράστιο λάθος.

Υπενθύμισε ότι μπορεί μεν να ανήκει σε μια γενιά που δεν γνώρισε τον πόλεμο και την καταστροφή, αλλά προέρχεται από μια περιοχή που η ιστορική μνήμη των μαχών του παρελθόντος είναι ζωντανή. "Δεν θέλω να ανήκω σε μια γενιά υπνοβατών", είπε. "Θέλω να ανήκω σε μια γενιά που θα υπερασπιστεί την ευρωπαϊκή κυριαρχία και θα δώσει στις επόμενες γενιές τη δυνατότητα να διαλέξουν", εξήγησε. "Θέλουμε μια Ευρώπη που θα βασίζεται σε μια ζώσα δημοκρατία, την Ευρώπη στην οποία πιστεύουμε", είπε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Έθεσε μάλιστα ως απάντηση την προώθηση της κοινής ευρωπαϊκής εθνικής κυριαρχίας ως μια νέα πλατφόρμα αντιμετώπισης των προβλημάτων των πολιτών και των παγκόσμιων προκλήσεων. "Η ευρωπαϊκή δημοκρατία είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχουμε".

Σε σχέση με τα επιμέρους προβλήματα τόνισε την ανάγκη εσωτερικής και εξωτερικής αλληλεγγύης της ΕΕ στο μεταναστευτικό, την φορολόγηση των ψηφιακών εταιριών ως μέσω για τη δημιουργία ιδίων πόρων για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, την μεταρρύθμιση της ευρωζώνης και την προώθηση της πολιτιστικής ταυτότητας της Ευρώπης, με ταυτόχρονη προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων.

Ξεκαθάρισε όμως ότι το μείζον είναι η δημιουργία της κοινής ευρωπαϊκής κυριαρχίας για την προστασία των πολιτών, αναφερόμενος στο κοινό αμυντικό ταμείο και τα αντίστοιχα βήματα στον τομέα της άμυνας, δεδομένου όπως είπε και του ρωσικού κινδύνου, ενώ έδωσε και ιδιαίτερη έμφαση στο παγκόσμιο εμπόριο και τους κινδύνους που απορρέουν από αυτό.

Ο Εμ.Μακρόν τόνισε ότι η κυριαρχία κατακτάται με την οικονομική ανταγωνιστικότητα, αλλά περιλαμβάνει και το κλίμα και την ενεργειακή επάρκεια. Έκανε μάλιστα λόγο και για διατροφική αλλά και την ψηφιακή "κυριαρχία", επεξηγώντας ότι αναφέρεται στην ποιοτική διατροφή και παραγωγή και την προστασία των δικαιωμάτων των ψηφιακών καταναλωτών.

Αναφέρθηκε στην κοινωνική διάσταση της ΕΕ, παραπέμποντας στην συμφωνία της Συνόδου του Γκέτεμποργκ και προέτρεψε τους ευρωβουλευτές και τα Κ-Μ να μην εμμένουν στις διαφοροποιήσεις αλλά να χτίσουν συμμαχίες και να προωθήσουν τη σύγκλιση.

Τέλος σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό, τάχθηκε υπέρ της αύξησης των εισφορών και της κατάργησης του rebate.

.

trelokouneli.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *