Βρυξέλλες,
του Θάνου Αθανασίου

«Φοβάμαι ότι η ανάλυσή μας δείχνει ότι η χώρα συνεχίζει να κάνει τεράστια βήματα μακριά από την ΕΕ και συγκεκριμένα στους τομείς του Κράτους Δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η Κομισιόν έχει επανειλημμένα ζητήσει από τη Τουρκία να αντιστρέψει αυτή την αρνητική τάση, ως ζήτημα προτεραιότητας και προς αυτό έχουμε εκδώσει ξεκάθαρες συστάσεις σήμερα», δήλωσε από το Στρασβούργο, ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, κατά την παρουσίαση των εκθέσεων προόδου των υποψηφίων για ένταξη στην ΕΕ χωρών.

Την ίδια όμως ώρα ο Γιοχάνες Χαν ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία «είναι και θα παραμείνει κεντρικός στρατηγικός εταίρος της ΕΕ και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασίας μας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος», χαιρετίζοντας τις προσπάθειες της χώρας αυτής στο προσφυγικό, παρέχοντας καταφύγιο σε πάνω από 3 εκατομμύρια καταγεγραμμένους Σύρους πρόσφυγες, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της ΕΕ να συνεχίσει να της προσφέρει βοήθεια.

Από την πλευρά της η Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, απαντώντας σε ερωτήματα του Τύπου τόνισε:  «Είναι η Τουρκία Ευρώπη; Ασφαλώς και είναι. Είναι η Τουρκία υποψήφια χώρα; Ασφαλώς και είναι. Το λέμε και στην πρώτη γραμμή του κειμένου: η Τουρκία είναι εταίρος κλειδί για την ΕΕ, και σε θέματα εξωτερική πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, η Τουρκία εκτός από υποψήφια χώρα είναι και στρατηγικό περιφερειακός παίκτης, ακόμα και αν δεν συμφωνούμε μαζί τους σε πολλούς τομείς διαμάχης, από τον πόλεμο στη Συρία, στη συνεργασία στην ενέργεια και τις μεταφορές και το εμπόριο, ως και σε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, το θέμα της Κύπρου, για το οποίο εργαστήκαμε σκληρά από κοινού πέρσι να βρούμε μια λύση και ελπίζω να επιστρέψουμε σε εκείνο το κλίμα δράσης».

Σημείωσε δε «ότι τα βήματα που είδαμε σε σχέση με την Τουρκία πρέπει να αξιολογούνται με μεγάλη ειλικρίνεια και καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι δεν θα ανοίξουν ενταξιακά κεφάλαια σε αυτή τη φάση». Τόνισε επίσης ότι «θα ήθελα να δω πως απαντώνται αυτά τα ερωτήματα στην Άγκυρα αυτές τις μέρες – η συνεργασία και η πρόοδος γίνεται πάντοτε από δύο», κατέληξε.

«Πάντα λέγαμε ότι το κουρδικό ζήτημα μέσα στην ίδια την Τουρκία πρέπει να αντιμετωπιστεί πρώτα απ’ όλα από τις τουρκικές αρχές και έχουμε επανειλημμένα ενθαρρύνει τις τουρκικές αρχές να ξεκινήσουν και πάλι την πολιτική διαλόγου που ο ίδιος ο Ερντογάν είχε εισαγάγει πριν από λίγα χρόνια», δήλωσε η Φ. Μογκερίνι αναφερόμενη στην πολιτική της Τουρκίας απέναντι στους Κούρδους. «Το λέγαμε πάντα αυτό, καταδικάζοντας πάντα τις τρομοκρατικές δράσεις από όπου και αν προέρχονται», συμπλήρωσε. Τόνισε δε ότι στο κείμενο της έκθεσης προόδου υπάρχει αναφορά στη δράση της Τουρκίας στη Συρία, αλλά ως επί το πλείστον το ζήτημα αυτό δεν σχετίζεται με την ενταξιακή προοπτική.

Νέο «χαστούκι» της ΕΕ στην Αγκυρα: Σταματήστε τις προκλήσεις – Απελευθερώστε τους Έλληνες στρατιωτικούς

Η Κομισιόν ζητά από την Άγκυρα να άρει άμεσα το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης – Σοβαρές μομφές για το Κρατός Δικαίου


.

trelokouneli.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *