Αρχίζοντας στις 23 Απριλίου και για έναν ολόκληρο χρόνο, η Αθήνα γίνεται η Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου. Με μήνυμα «Βιβλία Παντού», η πόλη θα βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτιστικού ενδιαφέροντος για όλο το έτος 2018.

Η επιλογή έγινε από την Unesco το 2016, αφού ο φάκελος που κατέθεσε ο δήμος υπογράμμιζε την μεγάλη του προσφορά στον πολιτισμό, και το γεγονός πως φιλοξενεί μεγάλο αριθμό τουριστών και μεταναστών – άρα εξελίσσεται. Στόχος είναι η διοργάνωση ενός προγράμματος το οποίο θα επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις μας με το βιβλίο. Θα μας υπενθυμίσει πως η θέση του δε βρίσκεται σε ένα ράφι, αλλά στα χέρια μας.

Όλες οι εκδηλώσεις θα απευθύνονται τόσο σε παιδιά και εφήβους, όσο και σε ενήλικες. Το κέντρο θα γεμίσει γωνιές ανάγνωσης, ενώ μία φορά κάθε μήνα θα οργανώνεται “λευκή νύχτα” σε εξωτερικούς χώρους, ιδρύματα και βιβλιοθήκες.

Οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν προσβαση σε βιβλία, θα προσεγγιστούν από εθελοντές αναγνώστες που θα τους μυήσουν στις χαρές και τα οφέλη του διαβάσματος. Επιπλέον, ενέργειες θα πραγματοποιηθούν σε σχολεία προκειμένου να ελαττωθεί το τεράστιο χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στους μαθητές και το εξωσχολικό υλικό.

Επίσης, έχει ήδη απευθυνθεί ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους Αθηναίους να δώσουν τις δικές τους προτάσεις για δράσεις εντός των ορίων της πόλης. Αυτή η γιορτή για το βιβλίο και τον πολιτισμό θα διαρκέσει έως τις 22 Απριλίου 2019.

.

trelokouneli.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *