Μπορεί πολλοί να το γνώριζαν σαν φρούτο ή απλά να το έχουν ακουστά, αλλά οι ερευνητές εξέτασαν πολύ προσεκτικά τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το λευκό μούρο στον οργανισμό του ανθρώπου.

Έχουν γλυκιά γεύση και είναι πλούσια σε βιταμίνη C και Ε, ανθοκυανίνες, φυτοχημικά, που ευθύνονται για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους. Τα λευκά μούρα έχουν περισσότερη περιεκτικότητα σε κάλιο από μια μπανάνα (776mg ανά 100γρ). Μια σχετικά μικρή μόλις ποσότητα αποξηραμένων λευκών μούρων μπορεί να καλύψει σχεδόν το 10% των ημερησίων αναγκών του οργανισμού σε ασβέστιο. Επιπλέον, αποτελεί εξαιρετική πηγή σιδήρου.

Επιπλέον, οι ανθοκυανίνες θεωρείται ότι προστατεύουν την καρδιά, αναστέλλουν τη συσσωμάτωση αιμοπεταλίων και την αύξηση του οξειδίου του αζώτου και ελαττώνουν τον κίνδυνο σκλήρυνσης των αρτηριών.

Βοηθούν στην πρόληψη νευρικών δυσλειτουργιών όπως της νόσου του Alzheimer και του Πάρκινσον. Ένα άλλο αντιοξειδωτικό που βρέθηκε στα λευκά μούρα είναι η ρεσβερατρόλη (παρούσα σε κόκκινο κρασί). Η ρεσβερατρόλη, έχει παρόμοιες προστατευτικές ιδιότητες με την ανθοκυανίνη, αλλά επιπροσθέτως ενεργοποιεί τη μείωση της γλυκόζης στο αίμα και της κακή χοληστερόλης (LDL).

Τέλος, μια σημαντική έρευνα υποστηρίζει ότι η ρεσβερατρόλη μειώνει την αποθήκευση λίπους στο ήπαρ.

.

trelokouneli.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *