Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας αποφάνθηκε ότι ο Κάρλες Πουτζντεμόν, μπορεί να παρακολουθήσει μια συνεδρία για την ανάδειξή του ως επικεφαλής της περιφέρειας μόνο αν είναι φυσικά παρών στο κοινοβούλιο και έχει άδεια από δικαστή για να παρευρεθεί.

Ο ηγέτης της Καταλονίας, που ζει στις Βρυξέλλες από τον περασμένο Οκτώβριο, κατηγορείται στην Ισπανία για εξέγερση και στάση ως επικεφαλής του κινήματος για την ανεξαρτησία.

Θα πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το καταλανικό κοινοβούλιο, ως μοναδικός υποψήφιος για τον θώκο, στις 30 Ιανουαρίου.

Υποστηρικτές του Καταλανού πολιτικού έχουν πει πως θα μπορούσε να κυβερνά την περιοχή εξ αποστάσεως μέσω βιντεοσύνδεσης.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανέφερε ότι θα αποφασίσει κατά πόσον θα εξετάσει το αίτημα της ισπανικής κυβέρνησης κατά της νομιμότητας του Πουτζντεμόν ως υποψηφίου για την προεδρία της Καταλονίας όταν θα έχει μιλήσει με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Βάσει της ισπανικής νομοθεσίας, από τη στιγμή που το δικαστήριο δεχθεί επίσημα να εξετάσει το αίτημα της κυβέρνησης, η υποψηφιότητα του Πουτζντεμόν θα ανασταλεί μέχρι το δικαστήριο να αποφασίσει για τη νομιμότητά της.

Αυτό θα είναι μια ήττα για τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, τα οποία διαθέτουν την πλειοψηφία στο καταλανικό κοινοβούλιο μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου, και έχουν προτείνει τον Πουτζντεμόν ως υποψήφιο πρόεδρο της περιφέρειας.

Η ισπανική κυβέρνηση προσέβαλε χθες την ανακήρυξή του ως μοναδικού υποψηφίου στο Συνταγματικό Δικαστήριο, λέγοντας πως κάποιος που διαφεύγει από τη δικαιοσύνη δεν μπορεί να γίνει επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης.

Ωστόσο το κόμμα του Πουτζντεμόν, Junts per Catalunya («Μαζί για την Καταλονία»), δήλωσε πως δεν στοιχειοθετείται βάσει της ισπανικής νομοθεσίας απαγόρευση εκλογής του ως προέδρου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

trelokouneli.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *