Για ισχυρές πιέσεις για την επίλυση του προβλήματος με το όνομα της ΠΓΔΜ, στην ελληνική και ως έναν βαθμό στη σκοπιανή κυβέρνηση, εκ μέρους -κυρίως- των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, έκανε λόγο μέσω ραδιοφωνικών του δηλώσεων ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Αυτές οι δυνάμεις επείγονται για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, γιατί οι αντιθέσεις, οι ανταγωνισμοί, ειδικά στα Βαλκάνια, είναι πάρα πολύ ισχυροί. Συγκρούονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και η Ρωσία δεν θέλει να χάσει την επιρροή, που παραδοσιακά είχε, έτσι κι αλλιώς, στον χώρο των Βαλκανίων και οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να αποσπάσουν χώρες από την επιρροή της Ρωσίας, να τις εντάξουν στον ονομαζόμενο ευρωατλαντικό άξονα, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ», ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ στον Real FM.

«Γι’ αυτό προτάσσεται η ονοματολογία, αποσυνδεδεμένη όμως από όλα τα υπόλοιπα», επισήμανε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι, «ναι μεν είναι υπαρκτό ζήτημα εκείνο του ονόματος, ωστόσο πρέπει να ξεφύγουμε από αυτήν τη στείρα ονοματολογία».

Ανέφερε την πάγια θέση του ΚΚΕ από το 1992, δηλαδή, «εάν χρησιμοποιηθεί ο όρος “Μακεδονία” στην ονομασία της γειτονικής δημοκρατίας, θα πρέπει να έχει αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό και θα πρέπει ταυτόχρονα να δοθεί βάρος σε εγγυήσεις, σε προϋποθέσεις για μια λύση που θα βρίσκεται μακριά από αλυτρωτισμούς, από εθνικισμούς, από σωβινισμούς, που θα υπερασπίζεται δηλαδή κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, μακριά από αλλαγές συνόρων».

«Και φυσικά, κατά την άποψη του ΚΚΕ, θα πρέπει όλα αυτά τα ζητήματα να αποσυνδεθούν και από την ένταξη της γειτονικής δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ ή σε οποιαδήποτε ιμπεριαλιστική συμμαχία» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι αυτοί οι οργανισμοί είναι «οι βασικές πηγές του “διαίρει και βασίλευε” στην περιοχή, της επαναχάραξης συνόρων, που βέβαια γίνεται μόνο με πόλεμο, δηλαδή με το αίμα των λαών», συμπλήρωσε.

«Και από αυτήν την άποψη, δεν θεωρούμε ότι χρειάζονται τα εθνικιστικά συλλαλητήρια, όπως δεν χρειάζονταν το 1992, πόσο μάλλον σήμερα. Και βέβαια, ο ελληνικός λαός ξέρει πολύ καλά, ότι και τότε, μέσα σε δύσκολες, σε άλλες από κάθε άποψη συνθήκες, το ΚΚΕ είχε αντιταχθεί σε αυτά τα ζητήματα και είχε θέσει επί τάπητος το πρόβλημα, το οποίο σιγά-σιγά υιοθετήθηκε -ως ένα βαθμό τουλάχιστον, ως προς το σκέλος του ονόματος- και από άλλες πολιτικές δυνάμεις. Βέβαια, και εκ του αποτελέσματος φαίνεται ποιος δικαιώθηκε σε αυτά τα ζητήματα» , τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Ερωτηθείς τι θα ψηφίσει το ΚΚΕ αν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή όνομα με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, επισήμανε ότι καταρχήν δεν είναι γνωστή, ούτε η επίσημη θέση της κυβέρνησης, ούτε η βασική γραμμή της διαπραγμάτευσης και επανέλαβε πως «από μόνο του το όνομα, όπως κι αν καταλήξει, δεν λέει τίποτα, αν δεν βάλεις και όλα τα υπόλοιπα».

«Να δώσουν τις απαραίτητες εγγυήσεις ότι δεν τίθεται θέμα μακεδονικής μειονότητας»

Αποσαφήνισε ότι εννοεί τον αλυτρωτισμό και συγκεκριμένα τις εγγυήσεις για τα σύνορα της Ελλάδας, τα διεθνή σύνορα των Βαλκανίων και τις αναγκαίες αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, που «πρέπει να αναγνωρίσουν και να δώσουν τις απαραίτητες εγγυήσεις ότι δεν τίθεται θέμα μακεδονικής μειονότητας».

«Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκφράζονται μεγαλοϊδεάτικοι στόχοι για δημιουργία “Μακεδονίας του Αιγαίου”», υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας, εκφράζοντας την αντίθεση του ΚΚΕ στην ανάθεση αντιμετώπισης των σχέσεων της Ελλάδας με γειτονικές χώρες, στις ΗΠΑ, σε δυνάμεις της ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, που «ευθύνονται για την κατάσταση στην περιοχή, για τη διάλυση, τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, για το φούντωμα του εθνικισμού, του φασισμού, του σωβινισμού».

«Φυσικά, μας ανησυχεί διπλά το γεγονός, ότι και η σημερινή ελληνική κυβέρνηση προχωρά την πολιτική της και για την επίλυση του ονόματος, κάτω από αυτήν την πίεση του ΝΑΤΟ, για τη γρήγορη ένταξη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας στη λυκοσυμμαχία, τον Ιούλιο», πρόσθεσε.

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι τελικά η στάση του κόμματός του στη Βουλή θα καθοριστεί όταν έρθει η επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης και σε συνδυασμό με τις παραμέτρους που ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, είπε ότι είναι γνωστές οι επιθετικές θέσεις της για την προώθηση των συμφερόντων της και για να εδραιώσει ηγετική θέση στην περιοχή και τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έδωσε την δυνατότητα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναβαθμίσει όλες τις απαράδεκτες διεκδικήσεις του εις βάρος της Ελλάδας, εντείνοντας και τις παραβιάσεις του εναέριου και του θαλάσσιου χώρου της χώρας μας.

Ως προς τις προβλέψεις του για την «επόμενη μέρα», μετά τη λήξη του μνημονίου, αφού αναφέρθηκε σε όσα εκκρεμούν έως τον Αύγουστο του 2018, τόνισε ότι «καταρχήν “καθαρή έξοδος” αποκλείεται», προσθέτοντας ότι «άλλωστε, ακόμη και στην προπαγάνδα και τη διαφήμιση που κάνει η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας τελευταία, έχουν κόψει αυτή την ιδέα της “καθαρής εξόδου” και βεβαίως όλοι συζητούν για ένα νέο πρόγραμμα», το οποίο «στην ουσία θα είναι μνημόνιο».

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Κουτσούμπας υπενθύμισε ότι μαζί με όλα αυτά, «υπάρχει και η μόνιμη επιτροπεία, οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, και τα ματωμένα πλεονάσματα, μέχρι το 2060, και πάει λέγοντας». Υπογράμμισε δε, ότι «δεν θα υπάρξει ανάκαμψη για την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Ενόψει αγροτικών κινητοποιήσεων, σημείωσε ότι «το ΚΚΕ σταθερά στηρίζει τα αιτήματα της αγροτιάς, γιατί είναι δίκαια. Είναι ένας σοβαρός τομέας της ελληνικής οικονομίας, που θα πρέπει και να διαφυλαχθεί και να αναπτυχθεί και κυρίως να επιλυθούν χρονίζοντα προβλήματα, φτωχών, κυρίως μικρομεσαίων αγροτών και βεβαίως στηρίζουμε και τις μορφές πάλης που το ίδιο το κίνημα καθορίζει και επιλέγει κάθε φορά».

Τέλος, χαρακτήρισε σκοταδισμό και αντίδραση το γκρέμισμα του αγάλματος στο Παλαιό Φάληρο και έκανε λόγο για ενέργειες που στηρίζονται από φασιστικά και ναζιστικά μορφώματα, «όπως είναι η Χρυσή Αυγή, αλλά και κάποιοι άλλοι σκοταδιστές, άλλων κύκλων», καταλήγοντας: «Είναι ντροπή για την ελληνική κοινωνία και θα πρέπει να απομονωθούν αμέσως από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων αυτού του τόπου».

.

trelokouneli.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *