Την «αρχή της μη αποκλειστικότητας» όσον αφορά τον όρο «Μακεδονία» θέτει ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, παρατηρώντας μάλιστα πως δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο της Ελλάδας και ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιείται και από τις δύο χώρες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, ο όρος «Μακεδονία» δεν μπορεί να ανήκει μόνο στην Ελλάδα ή την ΠΓΔΜ γιατί η γεωγραφική περιοχή είναι ευρύτερη: «Η «Μακεδονία» δεν μπορεί να είναι Ελλάδα, όπως δεν συμβαίνει. Και η «Μακεδονία» δεν μπορεί να είναι δική μας, όπως δεν συμβαίνει. Η περιοχή είναι μεγάλη και έχει τρία κράτη, και επ’ αυτού νομίζω ότι η σωστή απάντηση στον αλυτρωτισμό είναι η αρχή της μη αποκλειστικότητας».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TV21, ανέφερε ότι «είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να προχωρήσει σε διάκριση της χώρας «Μακεδονία» και της εδαφικής περιοχής Μακεδονία. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να μπει ένα τέλος σε κάθε αμφιβολία σχετικά με τα θέματα ταυτότητας. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να γίνει αυτό κατανοητό».

Στη χθεσινή του συνέντευξη, ο Ντιμιτρόφ σημείωσε ακόμη ότι δεν υπάρχει ακόμα πρόταση σχετικά με το ονοματολογικό και πρόσθεσε πως τόσο η Αθήνα όσο και τα Σκόπια πρέπει να στηρίξουν τον διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς να παραθέσει έναν αρχικό «οδηγό» για τις διαπραγματεύσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι οι προσδοκίες από τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη είναι υψηλές, και ελπίζει να μεσολαβήσει για το θέμα για να καταλήξουμε σε προτάσεις σχετικά με το όνομα. Το αν θα είναι μια εντελώς νέα πρόταση ή παρόμοια με τις προκαταρκτικές προτάσεις εξακολουθεί να είναι άγνωστο, αν και στο κοινό, κατά την προηγούμενη περίοδο συζητήθηκαν κάποιες πιθανές προτάσεις.

.

trelokouneli.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *