Ένας από τους ιδρυτές του σύγχρονου Ολυμπιακού Κινήματος, ο Γάλλος βαρώνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν, θεωρούσε τους Αγώνες ως έναν τρόπο να ξεπεράσουν οι λαοί τον εθνικό εγωισμό και να συμβάλουν στον αγώνα για ειρήνη και αμοιβαία διεθνή κατανόηση. Κατά την άποψή του, η νεολαία θα έπρεπε να μετρήσει τη δύναμη της σε αθλητικούς αγώνες και όχι στα πεδία μάχης. Ταυτόχρονα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες έπρεπε να φιλοξενούν μόνο ερασιτέχνες και όχι επαγγελματίες που πληρώνονται από τον αθλητισμό. 

Οι ιδεαλιστικές ιδέες του Coubertin καθορίστηκαν το 1894 στη βάση του Ολυμπιακού Χάρτη που καθορίζει ότι οι Αγώνες «ενώνουν τους αθλητές σε δίκαιους και ίσους αγώνες από όλες τις χώρες. Καμία διάκριση δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε καμία χώρα ή πρόσωπο».

Σχετική εικόναΩστόσο, 124 χρόνια μετά, η κληρονομιά του Γάλλου οραματιστή έχει οριστικά ξεχαστεί.

Γιατί σήμερα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν μετατραπεί σε μια εμφανή επίδειξη των ελλείψεων του σύγχρονου αθλητισμού. Το πνεύμα του ολυμπισμού και ο ανταγωνισμός των αθλητών έχουν μπει σε δεύτερο πλάνο δίνοντας τη θέση τους στις πολιτικές διαμάχες, τα σκάνδαλα διαφθοράς και τον πόλεμο μετρήσεων.

Οι αγώνες και οι συμμετέχοντες σε αυτούς, έχουν μετατραπεί σε δαπανηρές διαφημιστικές πλατφόρμες. Έτσι, για παράδειγμα, ένας από τους κορυφαίους παίκτες του τένις του κόσμου, ο Ελβετός Ρότζερ Φέντερερ κέρδισε 64 εκατομμύρια δολάρια το 2017 και έγινε ο τέταρτος πλουσιότερος αθλητής του κόσμου σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes». Τα 58 εκατομμύρια προήλθαν από διαφημιστικά συμβόλαια και άλλες πηγές που δεν συνδέονται άμεσα με αθλητικές δραστηριότητες.

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν φαρμακευτικές εταιρείες (αλλά όχι αθλητές) που κερδίζουν αποτελέσματα στους αγώνες με τη δημιουργία παρασκευασμάτων που δεν εμπίπτουν στην νομοθεσία αντιντόπινγκ. Από οικονομική άποψη, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ασύμφοροι και ακατάλληλοι για την πλειοψηφία των χωρών όπου διεξάγονται. Εκτός από τις τεράστιες αμοιβές των Ολυμπιακών Επιτροπών, οι Αγώνες είναι εξαιρετικά σπάταλες για τα κράτη υποδοχής. Τα δισεκατομμύρια δολάρια που ξοδεύονται στους διαγωνισμούς δεν αποδίδουν ούτε σε «Ολυμπιακή κληρονομιά» ούτε σε αξιοποιήσιμες υποδομές μετά τη λήξη τους. Η διαχείριση και συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων είναι υπερβολικά δαπανηρή για τις εθνικές οικονομίες, επομένως υποβαθμίζονται σταδιακά.

Ο δημοσιογράφος Simon Jenkins της βρετανικής εφημερίδας «Gardian» υπογραμμίζει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν μετατραπεί σε ένα κλειστό τουριστικό κλάμπ των πλουσίων. Σύμφωνα με τη γνώμη του, οι εθνικές οντότητες θα συνεχίσουν να διαφθείρουν τα αθλήματα και να εμπλουτίζουν υπερβολικά τους εαυτούς τους, αρκεί να παραμείνουν αδιαμφισβήτητες ολιγαρχίες.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και οι συνδεδεμένες με αυτήν δομές ενθαρρύνουν τη μάχη για αθλητικό κύρος που συχνά κερδίζεται με ανήθικα μέσα. Η παραδοσιακή μορφή των Ολυμπιακών Αγώνων έχει ήδη γίνει βαρετή για θεατές και οπαδούς.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι Παγκόσμιες Εναλλακτικοί Αγώνες θεσπίστηκαν  το 2012 και πραγματοποιούνται μία φορά κάθε δύο χρόνια στο Llanwrtyd Wells της Ουαλίας. Στο πρόγραμμα φιγουράρουν ασυνήθιστα αγωνίσματα, για παράδειγμα το άθλημα «Η μεταφορά γυναίκας  ή ο μαραθώνιος «Άνθρωπος εναντίον αλόγου».

Αυτοί οι αντι-Ολυμπιακοί Αγώνες αντανακλούν τον κύριο στόχο της παγκόσμιας εμπορευματοποίησης των αθλημάτων, που πηγάζει από το γεγονός ότι η παραδοσιακή μορφή των Ολυμπιακών Αγώνων έχει γίνει βαρετή και αποσκοπεί στο να δώσει ευχαρίστηση στους συμμετέχοντες και τους θεατές. Η περίπτωση των Αγώνων του Llanwrtyd Wells είναι ένα υπέροχο παράδειγμα πως ένα μικρό αγγλικό χωριό, με πληθυσμό μόλις πάνω από 600 άτομα, θα μπορούσε να ενώσει ανθρώπους από όλο τον κόσμο όχι για μια μάχη για μετάλλια, αλλά για να προσδώσει θετικά συναισθήματα.

 

infiltr8or

.

trelokouneli.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *