«Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να αλλάξει σε όσα παρουσιάσθηκαν δημοσίως ως συμφωνία με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Kαι για μας τους Χριστιανoδημοκράτες (CDU) ήταν δύσκολο να αποδεχτούμε ορισμένα πράγματα, όχι μόνο για το SPD. Εξάλλου πέτυχαν πολλά και επ΄αυτών πρέπει να συζητήσουν», είπε ο Φόλκερ Κάουντερ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του CDU σε συνέντευξή του στην σημερινή Bild.

O συντηρητικός Γερμανός πολιτικός απάντησε έτσι στην απαίτηση σοσιαλδημοκρατών πολιτικών να υπάρξουν βελτιώσεις στην συμφωνία της περασμένης Παρασκευής για την έναρξη διαπραγματεύσεων, προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών.

Επίσης, η Γιούλια Κλέκνερ, αντιπρόεδρος του χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (CDU) έγραψε δηκτικά στο τουίτερ : «Οποιος ψήφισε υπέρ της απόφασης για την έναρξη διαπραγματεύσεων και τώρα ζητά επαναδιαπραγμάτευσή της, προφανώςσς ήταν μόνο σωματικά παρών στις συζητήσεις. Βασιζόμαστε στην αξιοπιστία τους. Συζητήθηκαν όλα στο πακέτο της συμφωνίας, παρακαλώ να πάψουν επιλογές κατά το δοκούν».

Παρομοίως αντέδρασε χτες το βράδυ και ο αναπληρωτής πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Τόμας Στρομπλ: «Η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) έλαβαν μέρος σε σοβαρές συζητήσεις και όχι σε κάποια χαλαρή κοινωνική εκδήλωση. Αυτά που συμφωνήθηκαν ισχύουν. Ολα τα άλλα δεν είναι σοβαρά. Οι χριστιανοδημοκράτες αντιτίθενται σθεναρά στο άνοιγμα οποιονδήποτε μεμονωμένων σημείων. Η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε στις διευρευνητικές, αποτελεί την βάση για όλες τις περαιτέρω συζητήσεις.

Το 52% Γερμανών δεν θεωρεί καλή λύση τον μεγάλο συνασπισμό – Σκεπτικισμός στο SPD

Βασικά θέματα τα οποία δεν αναφέρονται σε αυτήν δεν θα συμπεριληφθούν στην συμφωνία συγκρότησης κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού», είπε σε σημερινή του συνέντευξη στο δημοσιογραφικό δίκτυο «RedaktionsNetzwerk Deutschland», το οποίο διοχετεύει ειδήσεις σε πολλές γερμανικές φημερίδες.

«Το αποτέλεσμα των διερευνητικών συζητήσεων αποτελεί οπισθοδρόμηση», δήλωσε ο Κέβιν Κιούνερτ, πρόεδρος της νεολαίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), η οποία ασκεί μεγάλη επιρροή στο κόμμα, σε σημερινή του συνέντευξή στη «Frankfurter Rundschau». «Πιο επώδυνο από όλα όσα συμφωνήθηκαν (με τους Χριστιανοδημοκράτες) είναι το γεγονός ότι απουσιάζει στο τελικό έγγραφο η κοινωνική ασφάλιση όλων των πολιτών με την οποία θέλαμε να βάλουμε ένα τέλος στην περίθαλψη δύο ταχυτήτων. Πολλοί στο SPD είναι απογοητευμένοι. Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε τη συμφωνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό νέου μεγάλου συνασπισμού», πρόσθεσε.

Ο Κιούνερτ τόνισε επίσης σε άλλη του συνέντευξη στη «Saarbrücker Zeitung» της Δευτέρας ότι δεν βλέπει την αναγκαιότητα παραίτησης της ηγεσίας του κόμματός του σε περίπτωση καταψήφισης της πρότασής της την για έναρξη διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες στο έκτακτο συνέδριο το οποίο θα γίνει για το θέμα αυτό στις 21 Ιανουαρίου στη Βόνη: «Απορρίπτω αυτού του τύπου τον πολιτικό πολιτισμό σύμφωνα με τον οποίο οι οποιεσδήποτε αντιθέσεις συνεπάγονται παραιτήσεις. Δεν θα το ζητήσω από τον Μάρτιν Σουλτς ανεξάρτητα από την έκβαση του θέματος», δήλωσε.

Κατά την εκτίμησή του, η απόφαση της βάσης είναι θέμα ανοικτό: «Με μια μόνο ψήφο διαφορά αποφάσισε (το Σάββατο) το τοπικό συνέδριο του SPD στο κρατίδιο της Σαξονίας-Ανχαλτ κατά της έναρξης διαπραγματεύσεων για νέο μεγάλο συνασπισμό. Επομένως, δεν είναι προβλέψιμο το τι θα αποφασίσει το έκτακτο ομοσπονδιακό συνέδριο την επόμενη Κυριακή».

Ο Κιούνερτ εκτιμά επίσης ότι «στη βάση του κόμματος στην Κάτω Σαξονία (με πρωτεύουσα το Ανόβερο) και τη Σαξονία Ανχαλτ (με πρωτεύουσα το Μαγδεμβούργο), όπου βρέθηκε το Σαββατοκύριακο, επικρατεί «όπως παντού στο SPD μια εξόχως αντιφατική ατμόσφαιρα».

Τον προβληματισμό της για την έκβαση της ψηφοφορίας στο προσεχές έκτακτο συνέδριο του κόμματος εξέφρασε και η Μανουέλα Σβέσιχ, πρωθυπουργός του κρατιδίου Μεκλεμβούργο-Δυτική Προμερανία σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Rheinische Post : «O σκεπτικισμός της βάσης του κόμματος δεν εξαφανίστηκε αυτομάτως με την απόφαση της ηγεσίας για έναρξη διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση νέου μεγάλου συνασπισμού, αλλά ούτε και ο δικός μου. Είναι πάντως μια καλή βάση για να ξεκινήσουν. Χρειαζόμαστε όμως ακόμα μέχρι το έκτακτο συνέδριο του SPD πολλή δουλειά για να πεισθεί η βάση», όπως είπε.

Πηγές: Frankfurter Rundschau, Saarbrücker Zeitung, Rheinische Post, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

trelokouneli.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *