Την εξαίρεση της Σαμοθράκης από την κατάργηση του μειωμένου Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, που ισχύει από των 1η του 2018 τόσο για το συγκεκριμένο ακριτικό νησί όσο και για Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, με άμεση τροποποίηση της απόφασης, ζητά με επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Ο κ. Πέτροβιτς αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «η Σαμοθράκη ανήκει στα 32 νησιά του Αιγαίου όπου από 1/1/2018 ο ΦΠΑ αυξάνεται από 4% σε 6% σε φάρμακα, παιδικά εμβόλια, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, από 9% σε 13% σε βασικά είδη διατροφής, από 17% σε 24% στις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών».

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπογραμμίζει πως «το ειδικό φορολογικό καθεστώς για να νησιά υιοθετήθηκε προκειμένου ν΄ αντισταθμιστούν οι αρνητικές συνέπειες της “νησιωτικότητας” και ιδιαίτερα το αυξημένο κόστος διαβίωσης και δραστηριοποίησης στις νησιωτικές περιοχές» συμπληρώνοντας ότι «οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ που εφαρμόζονται στα νησιά και τη Σαμοθράκη, δεν αποτελούν προνόμιο, αλλά εντάσσονται στην προσπάθεια αποκατάστασης των ανισοτήτων, δεν παραβιάζουν, αλλά αντίθετα, αποκαθιστούν ένα αίσθημα δικαιοσύνης».

Επίσης, ειδική μνεία κάνει ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου στις «ανυπολόγιστες καταστροφές» που υπέστη το νησί στις 25-26 Σεπτέμβρη του 2017 από ακραία καιρικά φαινόμενα, οι οποίες οδήγησαν στο να κηρυχθεί με απόφαση του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες, δηλαδή έως και τις 26 Μαρτίου του 2018.

Χαρακτηρίζει την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών που ίσχυαν στο νησί ως «ένα ακόμη πλήγμα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τους κατοίκους της ακριτικής Σαμοθράκης, οι οποίοι αγωνίζονται για την αποκατάσταση των ζημιών και την επιστροφή στους φυσιολογικούς καθημερινούς ρυθμούς».

Τέλος, ο κ. Πέτροβιτς κάνει λόγο για «ελλείψεις ζωτικής σημασίας στον τομέα της υγείας, σε ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και δραματικές ελλείψεις στους τομείς κοινωνικής πρόνοιας και παιδείας», σημειώνοντας πως «η Σαμοθράκη αποτελεί πύλη και σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλείται να σηκώσει και αυτή αναλογικά, το θέμα της παράτυπης εισόδου μεταναστών και προσφύγων».

.

trelokouneli.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο άνδρας που μοιράστηκε την ιστορία του στο Reddit εξήγησε ότι, έχοντας απηυδήσει από το θορυβώδες σ3ξ των γειτόνων του στο συγκρότημα κατοικιών όπου διαμένει, αποφάσισε να τους εκθέσει κολλώντας ένα σημείωμα στην πόρτα τους, μαζί με μια ηχογράφηση των αρκετά δυνατών ήχων που παράγουν στις προσωπικές τους στιγμές. «Στους γείτονές μου αρέσει το θορυβώδες σ3ξ. Παρόλο που τους έχω μιλήσει σχετικά στο παρελθόν, δεν έχουν σταματήσει, κι έτσι τους άφησα ένα ευγενικό σημείωμα στην πόρτα τους για να το δουν όλοι. Η μικροπρέπεια στα καλύτερά της», γράφει ο συντάκτης της ανάρτησης που, αν μη τι άλλο, είναι ειλικρινής για τα κίνητρά του. Το σημείωμα του άνδρα επαναλάμβανε γραπτώς το αίτημά του (που ισχυρίζεται ότι συμμερίζονται αρκετοί ένοικοι του συγκροτήματος) προς τους γείτονές του να σταματήσουν να παράγουν τόσο θόρυβο όταν συνευρίσκονται ερωτικά. «Μη με παρεξηγείτε, με χαροποιεί πολύ ότι έχετε μια ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ σ3ξουαλική ζωή αλλά νομίζω ότι μιλώ εκ μέρους πολλών στο κτίριο όταν σας ζητώ να κάνετε λίγο πιο ήσυχα. Νιώθω άσχημα για τα άτομα που μένουν ακριβώς δίπλα σας» γράφει ο άνδρας στο σημείωμα και συμπληρώνει: «Ομολογώ ότι δεν απολαμβάνω ιδιαίτερα να με ρωτάει η πεντάχρονη κόρη μου “γιατί ουρλιάζει η γυναίκα έξω”».