«Τη στιγμή που υπάρχουν αναταραχές, τη στιγμή που κλείνουν πόρτες, είναι μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να ανοίξει πόρτες με κανόνες και αυτό κάνει ο κ. Μητσοτάκης, ανοίγει πόρτες με κανόνες», δήλωσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ- Κίνας, Μαρία Σπυράκη, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τις επαφές του πρωθυπουργού στην Κίνα.

«Η Ελλάδα μετατρέπεται πολύ γρήγορα, μετά και την αλλαγή της κυβέρνησης, από μία χώρα που δημιουργούσε προβλήματα σε έναν πολύ ελκυστικό επενδυτικό προορισμό της ευρωζώνης -και αυτό κόντρα στις διεθνείς αμφιβολίες που υπάρχουν στο οικονομικό κλίμα. Έχει λοιπόν πολύ μεγάλη σημασία η επιλογή του πρωθυπουργού να επισκέπτεται ξένες πρωτεύουσες και μεγάλες οικονομίες και να επιχειρεί μία αυτόνομη σχέση της Ελλάδας με τις χώρες αυτές. Η Κίνα μπορεί να αποτελέσει μία πολύ μεγάλη ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις και η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μία πολύ μεγάλη ευκαιρία για τις κινεζικές επιχειρήσεις, έχοντας πάντα υπόψη ότι πρέπει να τηρηθούν όλοι οι ευρωπαϊκοί κανόνες», ανέφερε η κ.Σπυράκη.

Σχετικά με τις ευκαιρίες που υπάρχουν παρατήρησε πως «η περίπτωση του success story του λιμανιού του Πειραιά δεν μπορεί να είναι η μοναδική. Υπάρχουν και άλλες πολύ σημαντικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, οι οποίες μπορούν να δώσουν προστιθέμενη αξία και στις κινέζικες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας και πλούτο στην Ελλάδα».

«Οι Κινέζοι επιχειρηματίες αναζητούν ευκαιρίες. Το ζήτημα είναι ότι οι ευκαιρίες αυτές πρέπει να έχουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, όπως προβλέπεται από την ΕΕ και η Ελλάδα προφανώς να αποφύγει -και το κάνει- να εμπλακεί σε οποιαδήποτε διένεξη υπάρχει αυτή τη στιγμή ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, ή τις διαφορές που εμφανίζει η Κίνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση», εξήγησε.

Προσφυγικό

Ερωτηθείσα σχετικά με τη στάση της ΕΕ στο προσφυγικό, η ευρωβουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι στη Σύνοδο Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός έβαλε το ζήτημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

«Δεν μπορεί μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παίρνει όλα τα προνόμια της συμμετοχής της στην ΕΕ, της συμμετοχής της στο Σένγκεν και όταν έρχεται η ώρα να μοιραστεί η ευθύνη για το προσφυγικό ορισμένες από τις χώρες αυτές να κλείνουν τις πόρτες και να λένε ότι δεν παίρνουν κανέναν πρόσφυγα. Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, ώστε να μιλήσουμε σοβαρά για την αναθεώρηση του Δουβλίνου», επισήμανε. Σε ό,τι αφορά την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας εκτίμησε πως «είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να τηρηθεί» και «από εκεί και πέρα είναι αντικείμενο συζήτησης το πώς αυτή η Κοινή Δήλωση μπορεί να αναβαθμιστεί».

Σχετικά, εξάλλου, με την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός Ταμείου Δίκαιης Ενεργειακής Μετάβασης -το οποίο θα πλαισιώνεται και από τα Ευρωπαϊκά και Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, παρέχοντας πρόσθετους πόρους  για την τόνωση της απασχόλησης στις περιφέρειες που θα υποστούν σημαντικές επιπτώσεις λόγω της ενεργειακής μετάβασης και της σταδιακής εγκατάλειψης του άνθρακα ως πηγή ενέργειας- η ευρωβουλευτής εξήγησε: «Αυτό το ταμείο ήταν μια ιδέα του καθηγητή Μπούζεκ, του πρώην πρωθυπουργού της Πολωνίας, «Τη στιγμή που υπάρχουν αναταραχές, τη στιγμή που κλείνουν πόρτες, είναι μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να ανοίξει πόρτεςτην οποία υιοθετήσαμε ορισμένοι ευρωβουλευτές, κινητοποιηθήκαμε στην προηγούμενη θητεία και καταλήξαμε σε μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με πολύ υψηλή πλειοψηφία, που αφορούσε στη δημιουργία ενός ταμείου, το οποίο θα στηρίξει τις περιφέρειες της ΕΕ, που εξαρτώνται από τον άνθρακα και βρίσκονται σε μετάβαση. Συνολικά πρόκειται για 41 περιφέρειες κι εμείς είχαμε ζητήσει τότε 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Όμως, αυτά τα χρήματα δεν είναι αρκετά και σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και εγγυήσεις και δάνεια.

Τα χρήματα που ζητάμε είναι επιπλέον χρηματοδότηση, όχι χρήματα που υπάρχουν ήδη και είναι στις περιφέρειες λόγω του ΕΣΠΑ και του επόμενου χρηματοδοτικού πλαισίου […] Η κ. φον ντερ Λάιεν έχει ήδη δεσμευτεί ότι θα δημιουργήσει το ταμείο δίκαιης μετάβασης και η νέα επίτροπος για την Ενέργεια, η κ. Σίμσον, απαντώντας σε ερώτηση μου στην ακρόασή της τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, συμπληρώνοντας βέβαια ότι σε αυτό θα ενταχθούν και τα νησιά, τα οποία δεν είναι διασυνδεδεμένα με τις ηπειρωτικές χώρες. Έχει πολύ μεγάλη σημασία το ταμείο αυτό να προχωρήσει πολύ γρήγορα, μας αφορά για τη Δυτική Μακεδονία, μας αφορά για τη Μεγαλόπολη […].

Με αυτόν τον τρόπο στις περιοχές εκείνες θα μπορέσουμε να αναμορφώσουμε την οικονομική τους δομή, ταυτόχρονα να επιμορφώσουμε τους ανθρώπους, οι οποίοι σήμερα είναι εργαζόμενοι στον λιγνίτη και να τους δώσουμε μία καινούρια ευκαιρία να συνεχίσουν τον εργασιακό τους βίο».

Κληθείσα να σχολιάσει τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, μετά τη δημοσιοποίηση εγγράφου σύμφωνα με το οποίο δύο από τους προστατευόμενους μάρτυρες που ενοχοποίησαν πολιτικούς είναι οι ίδιοι που εξετάστηκαν ως μάρτυρες στις ΗΠΑ προσδοκώντας οικονομικά οφέλη η κ. Σπυράκη σημείωσε:

«Δεν είναι μόνο σάπιο αυτό το κατασκεύασμα, είναι και πρόχειρο. Κυρίως όμως πρέπει να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και την προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής, επίσης, να κάνει τη δουλειά της. Είναι απαραίτητο για τη Δημοκρατία η υπόθεση αυτή να διαλευκανθεί και η έρευνα να προχωρήσει έως το τέλος».

.

trelokouneli.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *