Αισιόδοξος ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να ανακάμψει μέσω της επιχειρηματικότητας εμφανίστηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, από το βήμα της 27ης KAVALAEXPO 2019 που εγκαινίασε χθες το βράδυ στο σύγχρονο εκθεσιακό – συνεδριακό κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» στην περιοχή της Νέας Καρβάλης.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Παναγιωτόπουλος, παρουσία πολλών ξένων επιχειρηματικών αποστολών από τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Κύπρο, τη Ρουμανία και τη Ρωσία τόνισε ότι η χώρα επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα σημειώνοντας ότι «τα καλά σημάδια φάνηκαν από την αρχή κι όχι γιατί οι αγορές αξιολόγησαν πολύ καλά την πολιτική αλλαγή αλλά γιατί έγιναν πράγματα από τους πρώτους κιόλας μήνες, όπως ότι ξεμπλόκαρε η επένδυση στο Ελληνικό, αποφεύχθηκε η χρεοκοπία της ΔΕΗ, προχώρησε η μεγάλη τουριστική επένδυση στην Αφάντου της Ρόδου».

Ο υπουργός αναφερόμενος στον δικό του τομέα υπογράμμισε ότι παρουσιάζεται μεγάλο ενδιαφέρον από στρατηγικούς επενδυτές που στοχεύουν στην αμυντική βιομηχανία της χώρας, για να συμπληρώσει ότι «ήδη οι επενδυτές άρχισαν να περνούν το κατώφλι του υπουργείου, να κάθονται στο τραπέζι των συσκέψεων και να αναδεικνύουν την επενδυτική τους πρόταση γιατί ξέρουν ότι αυτοί που έχουν απέναντί τους είναι φιλικοί προς τις επενδύσεις, όπως ξέρουν και ότι θα κινηθούν γρήγορα όλες οι δομές του κράτους. Τα αποτελέσματα πρέπει να είναι ταχύτατα και μετρήσιμα, δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις και λάθη».

«Σ’ ένα μήνα από σήμερα», συνέχισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «θα έχουν ξεκινήσει οι διαγωνιστικές διαδικασίες για όλες τις μεγάλες εταιρίες στις οποίες εμπλέκεται και η αμυντική βιομηχανία της χώρας, όπως τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η ΕΛΒΟ, η ελληνική αεροπορική βιομηχανία με το μεγάλο πρόγραμμα αναβάθμισης των F16 που θα μπορούσε να προσελκύσει δουλειές δισεκατομμυρίων από κράτη της ευρύτερης περιοχής, τα ναυπηγεία, τα οποία δεν θα αξιοποιηθούν μόνος προς όφελος του Πολεμικού Ναυτικού επισκευάζοντας διάφορα σκάφη του, στα οποία επίσης με δυο τροπολογίες δίνεται παράταση στη λειτουργία τους έως ότου υλοποιηθούν οι επενδυτικές προτάσεις που έχουμε στα χέρια μας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι «αν θέλουμε αυτή η χώρα να απογειωθεί αναπτυξιακά πρέπει να στηριχθεί στις επιχειρηματικές δυνάμεις που διαθέτει, στη δυνατότητα να προσελκύει επενδύσεις αλλά και τη δυνατότητα να στηρίζει αυτούς που επενδύουν και όσους έβαλαν πλάτη τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, όπως η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας».

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Αθήνα και ειδικότερα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας χαρακτηρίζοντας της ιδιαίτερα σημαντική και διόλου τυχαία για τη χρονική συγκυρία που γίνεται, κάνοντας λόγο για απογείωση της στρατηγικής σχέσης των δυο χωρών προς το αμοιβαίο συμφέρον και όφελος των δυο χωρών, ένα όφελος όχι μόνο αμυντικό αλλά και επενδυτικό. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και να χρήματα που θα επενδυθούν σε αυτό καθώς θα γίνεται μερική χρήση του λιμανιού από τους Αμερικανούς.

Στηρίζοντας την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων

Η 27η KAVALAEXPO 2019 που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Επιμελητήριο Καβάλας, με τη στήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, άνοιξε τις πύλες της το βράδυ της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, συμμετέχον σε αυτήν 180 επιχειρήσεις και πολλές ξένες επιχειρηματικές αποστολές.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας, στην ομιλία του, στη διάρκεια των εγκαινίων, υπογράμμισε ότι «στην φετινή έκθεση ανοίγονται οι ορίζοντες για διεθνείς συναντήσεις και συνεργασίες με γειτονικές δυναμικές αγορές, με ένα μεγάλο αγοραστικό καταναλωτικό κοινό. Φέτος, δυναμώνουμε ακόμη περισσότερο την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων μας, προσελκύουμε επενδυτές, προβάλουμε την περιοχή μας, την περιφέρεια μας, τη χώρα μας, σε διεθνές επίπεδο, δυναμώνουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας, γνωστοποιούμε τα πλεονεκτήματα και τα δυνατά σημεία μας, και δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες επιχειρηματικών συμφωνιών και συνεργασιών».

«Το Επιμελητήριό μας», σημείωσε ο κ. Δέμπας, «ένα από τα ιστορικότερα της χώρας με εκατό χρόνια ζωής και επιχειρηματικής παρουσίας, στηρίζοντας το επιχειρείν, δίνει και φέτος τη δυνατότητα στις τοπικές και περιφερειακές επιχειρήσεις, να επικοινωνήσουν με όλες αυτές τις ξένες αποστολές, να βρουν κοινά σημεία και να συνάψουν σχετικές εμπορικές συμφωνίες».

.

trelokouneli.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *