Ο Γιώργος Αμυράς έδωσε συνέντευξη στα Παραπολιτικά και τη Σάσα Σταμάτη και μίλησε για τη «γαλάζια» διακυβέρνηση και τις σχέσεις του με τον Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ δεν δίστασε να απαντήσει στο αν θα έκανε ποτέ εμφύτευση μαλλιών.

Τι είναι αυτό τελικά που κάνει την πλειοψηφία των πολιτών να λέει ότι ο Μητσοτάκης είναι ένας καλός πρωθυπουργός;

Βλέπουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πραγματικά έτοιμος να κυβερνήσει με ταπεινότητα και πρόγραμμα. Εχει βάλει υψηλές ταχύτητες στην κυβέρνηση και οι πολίτες το αναγνωρίζουν, όταν, μάλιστα, τη συγκρίνουν με τους ράθυμους ρυθμούς της περιόδου Τσίπρα. Ο ίδιος, άλλωστε, δεν ζήτησε περίοδο χάριτος και έδωσε ξεκάθαρη εντολή σε εμάς, τους βουλευτές και τους υπουργούς: «Ψηλά οι στόχοι, χαμηλά το κεφάλι». Μείωσε τον ΕΝΦΙΑ για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, προχωρά το αναπτυξιακό του σχέδιο για να γίνει η Ελλάδα επενδυτικός προορισμός, ορίζει ως κανονικότητα την πρόοδο και όχι τη στασιμότητα και τη θολούρα.

Θα θέλατε να είστε υπουργός, έπειτα από τόσα χρόνια στη Βουλή; Ποιο υπουργικό χαρτοφυλάκιο θα θέλατε να διαχειριστείτε;

Αυτή είναι ερώτηση-παγίδα. Οποια απάντηση και αν δώσει κάποιος θα βγει χαμένος. Αν πεις «θέλω να γίνω υπουργός», δικαιολογημένα ο Μητσοτάκης δεν θα σε κάνει ποτέ. Αν πεις «δεν θέλω», πάλι δικαιολογημένα δεν θα σε κάνει. Ασκώ το κοινοβουλευτικό μου έργο με βάση τη συνείδησή μου και τις προτεραιότητες των Ιωαννίνων, χωρίς να έχω «σχέδια» ή άλλες «βλέψεις». Αλλωστε, στην πολιτική, όποιος καταστρώνει προσωπικές στρατηγικές τρώει τα μούτρα του.

Τελικά, νιώθετε περισσότερο Νεοδημοκράτης ή περισσότερο «ποταμίσιος»;

Είμαι φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής και υπερήφανος που μετέχω στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό που προτάσσω είναι η βελτίωση των οικονομικών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η προστασία του περιβάλλοντος και ο εκσυγχρονισμός του Δημοσίου. Αισθάνομαι ένας πολίτης που επιδιώκει την πρόοδο και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όλους. Το Ποτάμι ήταν μια ενδιαφέρουσα πολιτική κίνηση, η οποία, δυστυχώς, δεν ευοδώθηκε. Αισθάνομαι ευτυχής που ήμουν μέρος του, αλλά η προσπάθεια της κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης συνεχίζεται με προσήλωση στην ουσία.

Μετά τις εκλογές, έχετε μιλήσει με τον Σταύρο Θεοδωράκη; Θα θέλατε να είχε συνεργαστεί και αυτός με τη Νέα Δημοκρατία;

Τρεις μέρες πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, περνώντας από την Πλατεία Αγίας Ειρήνης, συνάντησα τον Σταύρο στο προεκλογικό περίπτερο του Ποταμιού. Πήγα και του ευχήθηκα «καλή επιτυχία» και «καλό αγώνα». Ο Σταύρος Θεοδωράκης νομίζω ότι δεν είχε ξεκάθαρη θέση για το τι έπρεπε να γίνει με το Ποτάμι και, κατ’ επέκταση, να πράξει ο ίδιος. Αυτό έγινε αντιληπτό όταν κίνησε τη διαδικασία συμπόρευσης του Ποταμιού με το Κίνημα Αλλαγής και ύστερα από μικρό πολιτικά διάστημα ακολούθησε την αντίθετη οδό. Εγώ στο Συνέδριο του κόμματος το 2018 είχα προτείνει τη συμπόρευση με τη Νέα Δημοκρατία, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία. Παρά το γεγονός ότι οι δρόμοι μας πολιτικά ήταν διαφορετικοί, θεωρώ τον Σταύρο Θεοδωράκη φίλο και είμαι βέβαιος ότι θα βρει τα επόμενα βήματά του. Θέλω να του πω ένα «μπράβο» για την απόφασή του να δωρίσει το ποσό της κρατικής επιχορήγησης στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο για υποτροφίες σε νέους επιστήμονες.

Ποιο ήταν το βασικό στοιχείο που πιστεύετε ότι οδήγησε στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ! Η πολιτική του απέτυχε σε όλους τους τομείς. Στην οικονομία βύθισε αρχικά τη χώρα στην ύφεση και μετέπειτα στο έλος της στασιμότητας, ενώ υπερφορολόγησε τους πάντες και τα πάντα. Στην Παιδεία ξήλωσε τις μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων ετών, δυσφήμησε έννοιες όπως η αριστεία, πίστεψε ότι με την οικονομική υποβάθμιση της μεσαίας τάξης και την κοινωνική ισοπέδωση θα μεγάλωνε το εκλογικό του ακροατήριο, αλλά αυτό ήταν και η αιτία που έχασε στις κάλπες. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στην τελευταία του ομιλία στη ΔΕΘ είπε ότι στόχος του είναι η ισότητα αποτελέσματος και όχι η ισότητα ευκαιριών. Θέλει την Ελλάδα πιεσμένη προς τα κάτω, χωρίς όραμα για το αύριο. Αυτό οι ψηφοφόροι το είχαν διακρίνει εγκαίρως και στις 7 Ιουλίου έβγαλαν την ετυμηγορία. Η χαριστική βολή στον ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο δυναμισμός του Μητσοτάκη και το γεγονός ότι πορεύτηκε με σύμμαχό του την αλήθεια.

Τι προτιμάτε τελικά; Να είστε βουλευτής Ιωαννίνων ή Αθηνών;

Γιαννενάρα, φυσικά! Είναι τόσο όμορφη η Ηπειρος, τόσο δυναμικοί και άξιοι οι Γιαννιώτες και οι Γιαννιώτισσες, που αισθάνομαι μεγάλη τιμή που τους εκπροσωπώ. Ο Νομός Ιωαννίνων έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και οι άνθρωποί του είναι μαθημένοι να προκόβουν ακόμα και στα δύσκολα. Θέλω να στηρίξω με κάθε τρόπο τις προσπάθειες της νέας γενιάς, να αναζητήσουμε ευκαιρίες για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, να δημιουργήσουμε το δικό μας αναπτυξιακό θαύμα στα Γιάννενα αξιοποιώντας τον τουρισμό, προστατεύοντας το ανεπανάληπτο φυσικό κάλλος του νομού και ενισχύοντας την πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση. Στην Αθήνα ήμουν ο βουλευτής Αμυράς, στα Γιάννενα είμαι ταυτόχρονα και ο Γιώργος που ακούει προβλήματα και αναζητά λύσεις.

Ποια είναι τα χόμπι σας; Τι κάνετε για να χαλαρώνετε;

Δεν είναι είδηση να σας πω για το ποδήλατο. Το νέο μου χόμπι είναι πεζοπορίες στα βουνά της Ηπείρου, κολύμπι και καγιάκ στα ποτάμια και τις λίμνες μας. Να σας προτείνω να έρθετε στα Γιάννενα, για να σας πάω σε μια καταπληκτική λίμνη που δεν ξέρει ο πολύς ο κόσμος, τη λίμνη Ζαραβίνα, με τιρκουάζ νερά, περικυκλωμένη από δάση. Είναι κοντά στο χωριό Παρακάλαμο, στο Πωγώνι.

Εχετε σκεφτεί ποτέ να βάλετε μαλλιά; Πότε τα χάσατε;

Αυτή είναι κλασική ερώτηση της Σάσας Σταμάτη! Οχι, δεν έχω σκεφτεί ποτέ κάτι τέτοιο. Τα δικά μου μαλλιά είναι ανύπαρκτα και έτσι θα μείνουν! Οσο για το πότε τα έχασα, μάλλον δεν πρόλαβα να τα χάσω, αφού τα ξύρισα από τα 20 μου.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας καλλιτέχνης και ποιο το αγαπημένο σας τραγούδι;

Ανάλογα με τη διάθεση, ακούω τα πάντα. Αυτό τον καιρό έχω κολλήσει με το «Dance with me tonight» της Μαριέττας Φαφούτη με την Κατερίνα Μπουρνάκα.

Μαγειρεύετε; Ποια είναι η σπεσιαλιτέ σας;

Μαγειρεύω με πολλούς διαφορετικούς τρόπους τις φακές, που είναι το αγαπημένο μου φαγητό. Τον τρόπο τον έμαθα σε Αίγυπτο και Ινδία και κάνω και τις δικές μου παραλλαγές. Τώρα εντρυφώ στα μυστικά της ηπειρώτικης κουζίνας, που είναι υψηλής ποιότητας και απίστευτα γευστική.

.

trelokouneli.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *