Ο βρυχηθμός των λιονταριών

Μετά το χαμένο πέναλτι στον τελικό του 2002 ο Σισέ έχει την ευκαιρία να δώσει στην χώρα του το πρώτο Κόπα Άφρικα στην ιστορία της. Ο Σισέ ως προπονητής των Σενεγαλέζων είχε να δώσει το στίγμα για αυτήν την ομάδα λέγοντας πως «αυτή η γενιά είναι καλύτερη από την δική μου του 2002. Οι παίκτες μου, μου είχαν πει ότι θα πάνε καλύτερα από εμάς και τα κατάφεραν». Στην πραγματικότητα η Σενεγάλη εφόσον κερδίσει την Αλγερία στον τελικό του θεσμού την Παρασκευή η νέα «έκδοση» της Εθνικής θα αποδειχθεί καλύτερη από κάθε άλλη.

Ο Σισέ, που είχε χάσει καθοριστικό πέναλτι 17 χρόνια πριν, όταν η ομάδα του είχε πάει στη ρώσικη ρουλέτα με το Καμερούν, θα είναι σα να πάρει την δική του… ρεβάνς. Οι Μανέ, Γκουέγ και Σαρ μπορούν να πετύχουν εκεί όπου οι Ελ Χατζί Ντιούφ, Καμαρά και Φαντιγκά δεν έφτασαν ποτέ ως το τέλος. Ο ίδιος ο Αλιού Σισέ είναι σίγουρος από την αρχή πως τα πράγματα είναι διαφορετικά για την Εθνική Σενεγάλης.

Η Σενεγάλη έχει έναν πληθυσμό περίπου 15 εκατομμυρίων κατοίκων και σύμφωνα με τα τελευταία νούμερα διαθέτει 203 παίκτες στο εξωτερικό, σε 147 πρωταθλήματα που καλύπτουν τις σχετικές στατιστικές. Είναι η 16η πιο μεγάλη χώρα σε εξαγωγή παικτών, ένας τρομερός αριθμός με δεδομένο το μέγεθος της χώρας και της έλλειψης πόρων και πλούτου.

Υπάρχουν σίγουρα πιο «πλούσιες» ποδοσφαιρικές κουλτούρες ανά τον κόσμο και πιο καλές Σχολές – Ακαδημίες από τις Diambars και Generation Foot, που έχουν αναδείξει μεγάλα ταλέντα. Από εκεί βγήκαν οι Μανέ και Σαρ. Ο Γκουέγ επίσης, που είναι ίσως ο πιο σημαντικός παίκτης της Εθνικής στο τουρνουά. Η γενιά του 2019 της Σενεγάλης έχει παίκτες παγκόσμιας κλάσης που βγήκαν από μία σημαντική ποδοσφαιρική παραγωγική διαδικασία. Ένας πρώτος διεθνής τίτλος θα είναι η καρπός αυτής της δουλειάς, της προσπάθειας, αλλά και η ψυχική ικανοποίηση αυτής της γενιάς.

.

trelokouneli.gr

Σου άρεσε; Μοιράσου το!