Σημάντικη μείωση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη ανακοίνωσε η Frontex

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Περίπου 12100 ακανόνιστες συνοριακές διελεύσεις στις κύριες μεταναστευτικές διαδρομές στην ΕΕ, δηλαδή μείωση 56% λιγότερες από τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους, καταγράφει η Frontex, για τον μήνα Μάιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η Frontex αναφέρει ότι κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2018, ο συνολικός αριθμός παράτυπων διελεύσεων μειώθηκε κατά 46% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο σε περίπου 43.200, κυρίως λόγω της χαμηλότερης μεταναστευτικής πίεσης στην κεντρική μεσογειακή διαδρομή.

Αναλυτικά, ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στην Ιταλία μέσω της κεντρικής μεσογειακής διαδρομής τον Μάιο μειώθηκε σε περίπου 4.100, δηλαδή κατά 82% από τον Μάιο του 2017.

Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που εντοπίστηκαν σε αυτή τη διαδρομή τους πρώτους πέντε μήνες του 2018 μειώθηκε σε περίπου 13 450, δηλαδή μείωση 77% σε σχέση με πέρσι. Μέχρι στιγμής φέτος, οι Τυνήσιοι και οι Ερυθραίοι ήταν οι δύο πιο εκπροσωπούμενες εθνικότητες σε αυτή τη διαδρομή, (περί το 37% του συνόλου).

Την ίδια ώρα στην ανατολική Μεσόγειο, το Μάιο, ο αριθμός των παράνομων μεταναστών έφτανε τους 4.400, κατά 40% λιγότερους από τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, λόγω της αύξησης των παράνομων διαβάσεων τον Μάρτιο και τον Απρίλιο στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που εντοπίστηκαν στην ανατολική μεσογειακή διαδρομή μέχρι τα τέλη Μαΐου αυξήθηκε κατά 90% σε πάνω από 19.800.

Ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών στη συγκεκριμένη διαδρομή τους πρώτους πέντε μήνες του έτους ήταν υπήκοοι της Συρίας και του Ιράκ.

Παρομοίως τον περασμένο μήνα, ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που έφθασαν στην Ισπανία ανήλθε σε περίπου 3400, τριπλάσιοι από τον Απρίλιο και το Μάιο του 2017. Κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2018, κατεγράφησαν περίπου 8200 παράνομες διελεύσεις, 59% περισσότερες από ένα χρόνο πριν. Οι υπήκοοι της Γουινέας αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων στην Ισπανία φέτος, ακολουθούμενοι από αυτούς από το Μαρόκο, το Μάλι και την Ακτή του Ελεφαντοστού.

Τέλος η Frontex έχει παρατηρήσει την εμφάνιση νέων διαδρομών μέσω της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, καθώς και από τη Σερβία.

.

trelokouneli.gr

Σου άρεσε; Μοιράσου το!