Τα δύο ονόματα που κερδίζουν έδαφος για τα Σκόπια

Στη Νέα Υόρκη κρίνεται το όνομα των Σκοπίων με δύο προτάσεις να βρίσκονται, όπως όλα δείχνουν πάνω στο τραπέζι.

Οι χθεσινές συνομιλίες, παρουσία του Μάθιου Νίμιτς, ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ χωρίς δηλώσεις.

Τα δύο ονόματα που είναι επικρατέστερα είναι γνωστά πλέον και μόνον αυτά έχουν φέρει κοντά τις δύο πλευρές. Το «Republika Nova Makedonija» («Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας») είναι αυτό που προκρίνεται, ενώ κάποιες πιθανότητες διατηρεί και η ονομασία «Republika Gorna Macedonia» (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας).

Ξεκάθαρος όρος είναι ότι θα είναι για όλες τις χρήσεις και θα γίνουν συνταγματικές αλλαγές, που θα εξαφανίζουν τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν κανονικά στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στις 9:30 το πρωί σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό.

Η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του ομολόγου του της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη, παρουσία του απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ξεκίνησε στις 5:30 το απόγευμα της Πέμπτης και οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στην είσοδο της έδρας των Ηνωμένων Εθνών πριν ανέβουν μαζί στο κτίριο, όπου έγιναν οι διαπραγματεύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη συνάντηση εκπροσώπων των δύο χωρών, έπειτα από τις διαδοχικές συζητήσεις που είχαν στη Σόφια οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ.

Νωρίτερα, σήμερα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για το ονοματολογικό δήλωσε πως: «Είμαστε κοντά στη λύση».

Παράλληλα, σχολιάζοντας την εν εξελίξει συνάντηση των ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά και Ντιμιτρόφ υπό τον Μάθιου Νίμιτς τόνισε ότι οι δυο πλευρές θα συνεχίσουν την προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης «που θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα».

.

trelokouneli.gr

Σου άρεσε; Μοιράσου το!