Οι 28 της ΕΕ υιοθέτησαν τη διακήρυξη της Σόφιας για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Oι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των Kρατών Mελών της, σε διαβούλευση με τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων, και με την παρουσία σχετικών περιφερειακών παραγόντων, κατέληξαν σήμερα στη Σόφια σε κοινή δήλωση 17 σημείων για το μέλλον της περιοχής, στη βάση της οποία η ΕΕ δεσμεύεται να ενισχύσει τα Δυτικά Βαλκάνια, να βοηθήσει την άνοδο του βιωτικού επιπέδου των πολιτών τους και να κρατήσει ανοιχτή την προοπτική της ένταξης. Συγκεκριμένα θα αναλάβει επενδυτική δράση και προώθηση έργων υποδομών, όπως και την κινητικότητα των νέων, ενώ από την πλευρά τους οι χώρες της περιοχής δεσμεύονται στην προώθηση του κοινοτικού κεκτημένου και των μεταρρυθμίσεων.

Αναλυτικά, "η ΕΕ επικροτεί την κοινή προσήλωση των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων στις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, και στο όραμα μιας ισχυρής, σταθερής και ενωμένης Ευρώπης, βασιζόμενης στους ιστορικούς, πολιτιστικούς και γεωγραφικούς δεσμούς μας, καθώς και στα αμοιβαία συμφέροντά μας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο και σε επίπεο ασφάλειας", υπενθυμίζοντας τη σύνοδο της Θεσσαλονίκης του 2003, "η ΕΕ επιβεβαιώνει ότι στηρίζει ανεπιφύλακτα την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων", σε μια διδικασία όμως που βασίζεται στις μεταρρυθμίσεις και τις επιδόσεις των κρατών αυτών.

Η ΕΕ καταγράφει την αποφασιστηκότητά της "να ενισχύσει και να εντείνει τη δέσμευσή της σε όλα τα επίπεδα για να υποστηρίξει τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταβολές στην περιοχή, μεταξύ άλλων μέσω αυξημένης αρωγής βασισμένης στην απτή πρόοδο των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων όσον αφορά το κράτος δικαίου και τις κοινωνικοοικονομικές μεταρρυθμίσεις".

Επικροτεί δε την προσήλωση των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων "στην πρωτεύουσα σημασία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, ιδίως δε της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, της χρηστής διακυβέρνησης, καθώς και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες".

"Η ουσιαστική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων εκ μέρους τους στηρίζεται σε αυτά τα θεμέλια. Η κοινωνία των πολιτών και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία εκδημοκρατισμού", ξεκαθαρίζουν οι 28.

Επιπλεόν η ΕΕ στηρίζει τη δέσμευση των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων να συνεχίσουν την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας, της περιφερειακής σταθερότητας και της αμοιβαίας συνεργασίας και διευκρινίζει ότι "πρόκειται, μεταξύ άλλων, για την εξεύρεση και την εφαρμογή οριστικών, ολοκληρωμένων και δεσμευτικών λύσεων για τις διμερείς διαφορές τους που έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν, και την αφιέρωση πρόσθετων προσπαθειών για συμφιλίωση".

"Η ΕΕ και οι εταίροι των Δυτικών Βαλκανίων αντιμετωπίζουν πολλές κοινές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, που απαιτούν συντονισμένες δράσεις, μεμονωμένες και συλλογικές. Με συνεργασία, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτές τις προκλήσεις. Η συνεργασία μας για την αναχαίτιση παράνομων μεταναστευτικών ροών έχει αποδείξει την αξία της και θα αναπτυχθεί περαιτέρω", αναφέρει η κοινή δήλωση.

"Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, μεταξύ άλλων της χρηματοδότησης, της ριζοσπαστικοποίησης και της επιστροφής αλλοδαπών τρομοκρατών μαχητών απαιτούν ενίσχυση της συνεργασίας μας", ξεκαθαρίζουν οι 28 της ΕΕ και ζητούν έργο σε σχέση με την καταπολέμηση της διαφθοράς του οργανωμένου εγκλήματος και τις διακίνησης ναρκωτικών.

Ακόμοι οι 28 εκφράζουν ικανοποίηση για τη συμβολή των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων στην Κοινή της Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ) σε όλες τις πτυχές της και αναμένει σταδιακή εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα αυτόν, ειδικότερα δε ένα υψηλότερο επίπεδο ευθυγράμμισης, κυρίως σε ζητήματα όπου διακυβεύονται σημαντικά κοινά συμφέροντα.

"Η παραπληροφόρηση και άλλες υβριδικές δραστηριότητες θα αντιμετωπιστούν από κοινού με μεγαλύτερη συνεργασία στην ανθεκτικότητα, την κυβερνοασφάλεια και τη στρατηγική επικοινωνία", ξεκαθαρίζουν.

Τέλος η ΕΕ χαιρετίζει την πρόθεση της Κροατίας να φιλοξενήσει διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της το 2020 και σημειώνουνει ότι οι εταίροι μας των Δυτικών Βαλκανίων ευθυγραμμίζονται με τα παραπάνω σημεία.

Τσίπρας ενόψει συνάντησης με Ζάεφ: Έχω μεγάλες προσδοκίες – Τι λένε κυβερνητικές πηγές στο

Στη Σόφια η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων

.

trelokouneli.gr

Σου άρεσε; Μοιράσου το!