Μέι: Η Βρετανία θα αποχωρήσει και από την τελωνειακή ένωση της ΕΕ

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αρνήθηκε την Πέμπτη ότι υπαναχωρεί στα σχέδιά της να αποχωρήσει από την τελωνειακή ένωση της ΕΕ.

Ερωτηθείσα για τα δημοσιεύματα ότι η κυβέρνησή της θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση περάν της λήξης της μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit το 2020, η Μέι δήλωσε σε δημοσιογράφους σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ στη Σόφια:

«Όχι. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την τελωνειακή ένωση όπως αποχωρούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Φυσικά, θα διαπραγματευθούμε τις μελλοντικές τελωνειακές ρυθμίσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχω ορίσει τρεις στόχους…για αυτές».

Βολές Τζόνσον κατά Μέι: Παρανοϊκό το σχέδιο της τελωνειακής ένωσης

Σύμφωνα με την Μέι, οι τρεις στόχοι είναι η Βρετανία να έχει τη δική της εμπορική πολιτική με τον υπόλοιπο κόσμο, να είναι απρόσκοπτες οι εμπορικές της συναλλαγές με την ΕΕ και να μην υπάρξει «σκληρό σύνορο» με την Ιρλανδία.

Nωρίτερα, πηγή στο πρωθυπουργικό γραφείο απέρριψε δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο η Βρετανία θα δηλώσει στις Βρυξέλλες ότι είναι έτοιμη να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ πέραν του 2021.

Οι υπουργοί της Μέι βρίσκονται ενώπιον αδιεξόδου σε ό,τι αφορά τη μελλοντική σχέση με τη Ένωση και, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Telegraph, η Βρετανία θα μπορούσε να παραμείνει ευθυγραμμισμένη με την τελωνειακή ένωση εάν η τεχνολογία, που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των συνόρων, δεν είναι έτοιμη εγκαίρως για το 2021, οπότε και λήγει η μεταβατική περίοδος μετά το Brexit.

«Συμφωνήσαμε τον Δεκέμβριο και τον Μάρτιο σε μια λύση ως ‘δικλείδα ασφαλείας’ αλλά η πρόταση που υποβλήθηκε από την ΕΕ δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτή», δήλωσε πηγή με γνώση του θέματος. «Θα σήμαινε σύνορα στη Θάλασσα της Ιρλανδίας και ποτέ δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε αυτό. Οι διαπραγματεύσεις λαμβάνουν χώρα με βάση ποια θα μπορούσε να είναι μια δικλείδα ασφαλείας που να λειτουργήσει».

«Η πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι απολύτως ξεκάθαροι ότι μόλις λήξει η περίοδος εφαρμογής τον Δεκέμβριο του 2020 θα είμαστε σε θέση όχι μόνο να διαπραγματευτούμε και να υπογράψουμε εμπορικές συμφωνίες με τον υπόλοιπο κόσμο αλλά και να τις εφαρμόσουμε».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

trelokouneli.gr

Σου άρεσε; Μοιράσου το!