ΕΕ: Οι 28 συμφώνησαν σε κοινή στάση απέναντι στους δασμούς των ΗΠΑ, τo Ιράν και τις διατλαντικές προκλήσεις

Σόφια, του Θάνου Αθανασίου

Οι 28 της ΕΕ συμφώνησαν χθες βράδυ σε ένα κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο σχετικά με την απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και το μέλλον των εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα επιβεβαίωσαν ότι η ΕΕ εμμένει στη συμφωνία, όσο και το Ιράν πράττει το ίδιο, καθώς, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ντ.Τουσκ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, "η συμφωνία είναι καλή για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια, γι `αυτό πρέπει να τη διατηρήσουμε".

Οι 28 εξέτασαν μάλιστα και τη δυνατότητα προστασίας των ευρωπαϊκών εταιριών από τις αρνητικές συνέπειες της απόφασης των ΗΠΑ, δίνοντας στην Κομισιόν, το πράσινο φως να προετοιμάσει σχετικές δράσεις.

Την ίδια όμως ώρα, οι 28 θα επιδιώξουν διεθνή συνεννόηση για να αντιμετωπίσουν τις υπαρκτές ανησυχίες σχετικά με το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν και τις άλλες περιφερειακές του δραστηριότητες.

Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, η ΕΕ συνεχίζει και ζητά μόνιμη απαλλαγή από τους δασμούς για το αλουμίνιο και τον χάλυβα, που να δικαιολογηθούν με βάση την εθνική ασφάλεια.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή Σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια, οι 28 θα συναντηθούν συλλογικά με τις έξι χώρες της περιοχής και θα επιβεβαιώσουν ότι η ευρωπαϊκή προοπτική παραμένει κύρια γεωστρατηγική επιλογή. "Πέρα από τις μακροπρόθεσμες προοπτικές, θέλουμε να αποδείξουμε ότι μας ενδιαφέρει η κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη στην περιοχή εδώ και τώρα", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Τουσκ, επισημαίνοντας ότι "η επένδυση σε υποδομές και ανθρώπινες συνδέσεις με και εντός των Δυτικών Βαλκανίων είναι προς το συμφέρον της ΕΕ".

"Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι στο νέο παγκόσμιο παιχνίδι, η Ευρώπη θα είναι είτε ένας από τους σημαντικότερους παίκτες, είτε ένα πιόνι. Αυτή είναι η μόνη πραγματική εναλλακτική λύση. Για να είναι το θέμα και όχι το αντικείμενο της παγκόσμιας πολιτικής, η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά όπως ποτέ άλλοτε. Για να το πούμε απλά: Είμαστε μαζί, ή δεν θα είμαστε καθόλου", συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Τουσκ, τοποθετούμενος πριν από τις σχετικές συναντήσεις.

Συνέχισε δε λέγοντας "εκτός από τις παραδοσιακές πολιτικές προκλήσεις, όπως η άνοδος της Κίνας ή η επιθετική στάση της Ρωσίας, γινόμαστε μάρτυρες σήμερα ενός νέου φαινομένου: η ιδιότροπη βεβαιότητα της αμερικανικής διοίκησης".

"Εξετάζοντας τις τελευταίες αποφάσεις του Προέδρου Tραμπ, κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί: με φίλους σαν αυτόν ποιος χρειάζεται εχθρούς. Αλλά ειλικρινά, η Ευρώπη πρέπει να είναι ευγνώμων στον Πρόεδρο Τραμπ Διότι χάρη σε αυτόν έχουμε απαλλαγούμε από όλες τις αυταπάτες", διευκρίνισε ο Πρόεδρος, εξηγώντας ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερη πολιτική ενότητα και αποφασιστικότητα.

"Το να είσαι Ευρωπαίος είναι ένας λόγος να είσαι περήφανος. Έχουμε το δικαίωμα και την υποχρέωση να κρατάμε ψηλά τα κεφάλια μας, τόσο με τους εχθρούς μας όσο και με τους φίλους μας", κατέληξε.

.

trelokouneli.gr

Σου άρεσε; Μοιράσου το!