Αντεχίνος, το μικροσκοπικό μαρσιποφόρο που κάνει σεξ μέχρι θανάτου

Είναι μικροσκοπικά, η όψη τους θυμίζει ποντίκια και είναι «διάσημα» για τις… μαραθώνιες ερωτικές συνευρέσεις τους, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και 14 ώρες!
Κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να τα θέσει σε κίνδυνο. Ο λόγος για τους αντεχίνους, οι οποίοι προστέθηκαν στον κατάλογο των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση, αφού οι ειδικοί εκτιμούν πως το σεξ τα… σκοτώνει.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου ζευγαρώματος, η οποία διαρκεί αρκετές εβδομάδες κάθε έτος, τα αρσενικά και τα θηλυκά επιδίδονται σε διαδοχικές σεξουαλικές πράξεις με πολλούς συντρόφους. Κι αυτό είναι εξαντλητικό, ειδικά για τα αρσενικά, που πεθαίνουν συνήθως τέσσερις ή πέντε ημέρες μετά την περίοδο αναπαραγωγής, σύμφωνα με τον Andrew Baker, επικεφαλής μιας ερευνητικής ομάδας που ανακάλυψε πέντε νέα είδη αντεχίνων από το 2012.

Με βάση τον ίδιο, τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά στρεσάρονται πολύ τη συγκεκριμένη περίοδο, ωστόσο μόνο τα πρώτα παράγουν τεστοστερόνη, τα υψηλά επίπεδα της οποίας διατηρούν στα ύψη και την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη, η οποία φτάνει σε τοξικά επίπεδα,προκαλώντας δυσλειτουργία στο ανοσοποιητικό σύστημα του ζώου, που αιμορραγεί εσωτερικά και τελικά πεθαίνει.

Περίπου ο μισός ενήλικος πληθυσμός των αντεχίνων χάνεται κάθε χρόνο λόγω αυτής της κατάστασης, ενώ ο κίνδυνος για την επιβίωσή τους αυξάνεται εξαιτίας και της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ο αντεχίνος ζει σε υγρά και κρύα κλίματα, ειδικότερα στη βόρεια και ανατολική Αυστραλία, σε περιοχές με πυκνή βλάστηση και δέντρα, ωστόσο ο βιότοπός τους χάνεται επειδή οι άνθρωποι παρεμβαίνουν κόβοντας τα δέντρα, ενώ μεγάλη είναι και η επιρροή της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Baker, έχουν απομείνει μόλις μερικές εκατοντάδες από τα δύο είδη αντεχίνων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, εκείνους με τη μαύρη ουρά κι αυτούς με το γκρίζο κεφάλι.

Για να προστατευθούν, οι άνθρωποι πρέπει να τους βοηθήσουν να «μεταναστεύσουν» στη νότια Αυστραλία, όπου το κλίμα είναι ψυχρότερο. Μια εναλλακτική πρόταση είναι να κρατηθούν σε απόσταση τα αρσενικά από τα θηλυκά και η αναπαραγωγή τους να γίνεται με… μέτρο. Σε ένα σχετικό πείραμα το οποίο έκανε η ομάδα του Baker, τα αρσενικά είχαν καλύτερα ποσοστά επιβίωσης ύστερα από την σεξουαλική πράξη.

.

trelokouneli.gr

Σου άρεσε; Μοιράσου το!