Απαλλαγείτε από τους πόνους στις αρθρώσεις

Ο χόνδρος είναι ένας αδιαφανής, λευκός, ελαστικός, λείος, στιλπνός και υγρός συνδετικός ιστός. Αποτελείται από συγκεκριμένα κύτταρα που ονομάζονται χονδροβλάστες, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους με κολλαγόνο και γλυκοζαμινογλυκάνες (ΓΑΓ).

Εντοπίζεται στα αυτιά, τη μύτη, το θωρακικό κλωβό, συνδέει τους μύες με τα οστά και βρίσκεται ανάμεσα στους σπονδύλους και στις αρθρώσεις μεταξύ των οστών, όπου και μιλάμε για αρθρικό χόνδρο. Η ύπαρξη υγειών χόνδρων μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε μια καλή ποιότητα ζωής με ελευθερία κινήσεων, χωρίς πόνους.

Οστεοαρθρίτιδα

Με την πάροδο της ηλικίας, οι αναβολικές διεργασίες του σώματος που είναι υπεύθυνες και για την επιδιόρθωση των χόνδρων, μειώνονται. Με τον καιρό, βλάβες αρχίζουν να αθροίζονται στους χόνδρους και η κινητικότητα των αρθρώσεων μειώνεται ενώ αρχίζει ο πόνος. Η πιο συχνή μορφή βλάβης των αρθρώσεων λόγω ηλικίας είναι η οστεοαρθρίτιδα.

Είναι χρόνια και χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή καταστροφή του χόνδρου και στη συνέχεια του οστού της άρθρωσης που οδηγεί σε πόνο, δυσκαμψία, διόγκωση και τέλος στην απώλεια κινητικότητάς της.

Στην Ελλάδα πάνω από 800.000 το χρόνο θα νοσήσουν από οστεοαρθρίτιδα. Η πάθηση προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες και κυρίως μετά την ηλικία των 65 ετών ενώ μέχρι την ηλικία των 55 ετών προσβάλλει συχνότερα τους άνδρες.

Οι αρθρώσεις που είναι πιο επιρρεπείς σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις είναι τα γόνατα, τα ισχία και οι αρθρώσεις που σηκώνουν μεγάλο βάρος. Επίσης επηρεάζονται συχνά οι μικρές αρθρώσεις των δακτύλων στα χέρια με«παραμορφωτική αρθρίτιδα», οι αρθρώσεις στα δάχτυλα των ποδιών αποκτούν «κότσι» ή «σφυροδακτυλία», οι καρποί, οι μικρές αρθρώσεις στη σπονδυλική στήλη και κυρίως στην μέση και στον αυχένα. Γενικά μπορεί να προσβληθεί οποιαδήποτε άρθρωση στο σώμα.

Συμπτώματα

Ο πόνος επιδεινώνεται κυρίως κατά το τέλος της μέρας. Μπορεί να έχουμε πόνο, διόγκωση, θερμότητα και «τρίξιμο» της άρθρωσης. Επίσης παρατηρείται πόνος και δυσκαμψία μετά από παρατεταμένη ακινησία (π.χ. πολύ ώρα στην καρέκλα ή πρωινή έγερση από το κρεβάτι) και τα συμπτώματα ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Θεραπεία

Σημαντικό είναι να μην είμαστε υπέρβαροι ενώ πρέπει να αποφεύγονται οι δραστηριότητες που προκαλούν υπερβολική πίεση στην άρθρωση (π.χ. να αποφεύγουμε να δουλεύουμε γονατιστοί ή να ανεβοκατεβαίνουμε σκάλες ιδίως όταν υπάρχει ήδη πρόβλημα στο γόνατο).

Πώς βοηθά η άσκηση

Η άσκηση μειώνει τους πόνους των αρθρώσεων και τη δυσκαμψία και αυξάνει την ευλυγισία, τη μυϊκή ενδυνάμωση και τη δύναμη. Επιπλέον βοηθά στη μείωση του σωματικού βάρους, κάτι που είναι σημαντικό γιατί στους υπέρβαρους καταπονούνται περισσότερο οι αρθρώσεις.  Η άσκηση της οστεοαρθρίτιδας απαιτεί 30 λεπτά και πρέπει να γίνεται σχεδόν κάθε μέρα με ήπιους ρυθμούς.

Τύποι ασκήσεων

Οι τρεις τύποι άσκησης που είναι κατάλληλοι είναι οι ασκήσεις εύρους κίνησης των αρθρώσεων, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης και οι αεροβικές. Βοηθούν στη διατήρηση της φυσιολογικής κίνησης των αρθρώσεων, ανακουφίζουν από τη δυσκαμψία, βελτιώνουν το καρδιαγγειακό σύστημα και αυξάνουν την ευλυγισία.

Θεραπεία της αιτίας

Ουσίες που λαμβάνονται από το στόμα όπως η θειϊκή γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη έχει δειχθεί ότι παρέχουν ανακούφιση του πόνου και της δυσκαμψίας σε αρκετούς ασθενείς. Υπάρχουν ενδείξεις ότι καθυστερούν την πρόοδο της καταστροφής της άρθρωσης και επομένως υπάρχει χρόνος για βελτίωση της κινητικότητάς της. Χορηγούνται σε καθημερινή βάση και σταδιακά μειώνεται η ανάγκη για μακρά λήψη παυσίπονων φαρμάκων. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες παρενέργειες από τη λήψη τους και είναι καλά ανεκτά από το στομάχι. Έχουν τον περιορισμό ότι επηρεάζουν την παραγωγή μόνο του 20% των συστατικών του χόνδρου.

Εδώ και μια δεκαετία περίπου, εξειδικευμένα βιοενεργά πεπτίδια που διεγείρουν την ανάπλαση του χόνδρου χρησιμοποιούνται στην θεραπεία της οστεοπόρωσης με εξαιρετικά αποτελέσματα. Τα πεπτίδια πατενταρισμένα ως Fortigel από τον γερμανικό κολοσσό Gelita, που στην Ελλάδα κυκλοφορούν με την εμπορική ονομασία CH-Alpha, τα εμπιστεύονται γιατροί και φαρμακοποιοί για την αντιστροφή των βλαβών του χόνδρου και από οστεοπόρωση και από κακώσεις. Οι κλινικές μελέτες δείχνουν πως τα πεπτίδια αυτά συνδέονται στους υποδοχείς των χονδροκυττάρων και επάγουν αύξηση της παραγωγής των συστατικών του χόνδρου και των διαδικασιών αναγέννησής του.
Επιτυγχάνουν έτσι η αναγέννηση του χόνδρου να γίνει και πάλι πιο γρήγορη από την καταστροφή του και να αυξηθεί και πάλι το πάχος του. Έτσι η λειτουργικότητα των αρθρώσεων αποκαθίσταται σταδιακά. Σε ένα μήνα η διαφορά στην ποιότητα ζωής αρχίζει να είναι εμφανής αλλά χρειάζεται μακροχρόνια θεραπεία για να επιτευχθεί πλήρης αποκατάσταση των χόνδρων. Η θρέψη του χόνδρου, σε αντίθεση με τους άλλους ιστούς, δεν γίνεται με αιμοφόρα αγγεία, αλλά με διάχυση, που επιταχύνεται με τη πίεση του χόνδρου. Το γεγονός ότι δεν έχει αιμοφόρα αγγεία εξηγεί γιατί θεραπεύεται τόσο αργά.

Πρόληψη

Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Σημαντικό λοιπόν είναι η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και η αποφυγή δραστηριοτήτων που προκαλούν υπερβολική πίεση στην άρθρωση.

Η προληπτική λήψη σκευασμάτων όπως το CH-Alpha που προωθούν την ανάπλαση των χόνδρων βοηθά επίσης στην διατήρηση των αρθρώσεων σε καλή κατάσταση ώστε να μην νιώσουμε πόνους στο μέλλον.

dvidvoa

Πληροφορίες

ΒΙΒΑΦΑΡΜ ΑΕ

Αγίου Ιωάννου 2 Μελίσσια

www.vivapharm.gr

Επιστροφή στο trelokouneli.gr

trelokouneli.gr

Σου άρεσε; Μοιράσου το!